СБУ не перевірятиме громадянство настоятеля «Десятинного монастиря» Харона

11:06, 03.05.2018
СБУ не перевірятиме громадянство настоятеля «Десятинного монастиря» Харона

Юрій Харон може не боятися перевірки щодо громадянства.

Служба безпеки України не має повноважень щодо перевірки у громадян України паспортів інших країн.

 

Раніше народний депутат Ігор Луценко заявив, що настоятель "Десятинного монастиря" УПЦ МП Юрій Харон має фальшивий паспорт громадянина України і звернувся в СБУ для вжиття відповідних заходів.

 

Також він обурився тим, що радник голови СБУ Юрій Тандіт позитивно відгукувався про Харона на одному з телеканалів.

 

Як повідомила "Українській правді"  речник СБУ Олена Гітлянська, відомство не має таких повноважень: "Хочу акцентувати увагу, що СБУ діє у межах та у спосіб визначені законом. Сьогодні СБУ не має повноважень щодо перевірки наявності у громадян України паспортів інших країн".

 

Вона зазначила, що про це Служба безпеки неодноразово інформувала громадськість, але ця "недосконалість" законодавства продовжує використовуватися для звинувачень у начебто бездіяльності. 

 

"Ми наголошуємо, що ця проблема є надважливою в умовах російської агресії та будемо вдячні народному депутату України Ігорю Луценку за внесення відповідних пропозицій на рівні депутатської законодавчої ініціативи", - додала речник.

 

У свою чергу Тандіт написав у Fаcebook, що ознайомився із претензіями народного депутата, але як громадянин має право займатися "творчою діяльністю".

 

"Моя участь як ведучого у передачі "Добро та зло" жодним чином не пов’язана з діяльністю на посаді радника Голови СБУ, адже я задіяний у цьому телевізійному проекті у вільний від виконання своїх службових обов’язків час", - написав він.

 

"Як глибоко віруючий чоловік я переконаний, що моя скромна праця сприяє встановленню миру в Україні і спрямована на формування толерантного ставлення до представників усіх конфесій та релігійних об’єднань в Україні", - додав Тандіт.

 

Як повідомляла «УМ», депутат Ігор Луценко стверджує, що Харон є громадянином Росії, а його український паспорт фальшивий. Він також звернувся до СБУ та державної прикордонної служби з вимогою вжити заходів щодо настоятеля, зокрема, заборонити в'їзд до України.

 

Також Луценко заявив, що довірена особа голови Служби безпеки, радник Василя Грицака Юрій Тандіт нібито ініціював розміщення на одному з центральних телеканалів пропагандистського матеріалу, в якому "в позитивному ключі висвітлювалася постать Харона".

 

На його думку, ця справа ляже в основу "люстраційних процесів" в СБУ.

 

Раніше повідомлялося, що настоятель "Десятинного монастиря" УПЦ МП на території Національного музею історії України  Юрій Харон є власником двох квартир і двох дорогих автомобілів.