Російський генерал Степан Ярощук керував обстрілом Маріуполя із «Градів» (запис переговорів)

17:05, 07.05.2018
Російський генерал Степан Ярощук керував обстрілом Маріуполя із «Градів» (запис переговорів)

Військовий злочинець, російський генерал-майор Степан Степанович Ярощук, який відповідальний за обстріл Маріуполя (фото: The Bellingcat)

СБУ оприлюднила записи розмов російських військових та назвала відповідальних за обстріл мікрорайону «Східний» у Маріуполі із «Градів», внаслідок чого загинуло 29 осіб та 92 отримали травми.

Російський генерал-майор Ярощук Степан Степанович із Москви керував обстрілом. Наказ він віддавав російському полковнику Олександру Цаплюку із кличкою "Горець".

Координував діїх російських військ підполковник збройних сил РФ Максим Власов із кличкою "Югра".

"Слідчі СБУ встановили безпосередню участь в обстрілах підрозділів 200-ї Печенгської окремої мотострілецької бригади та 2-ї Гвардійської Таманської мотострілецької дивізії (колишня 5-та окрема Гвардійська Таманська мотострілецька бригада)", - ідеться в повідомленні.

Завдяки опублікованим СБУ перемовинам стає зрозуміло, що обстріл міста був запланований за декілька десятків днів, спеціально для цього із Росії заїхали гради, при чому російські армійці не змогли доставити всі заплановані машини у робочому стані: у результаті три установки не могли стріляти.

Серед записаних розмов є і слова про те, що українська артилерія влучно стріляє по позиціям терористів, знищуючи противника, а от "днрівці" не потрапляють в ціль.

Терористи-російські військовослужбовці після обстрілу відразу тікали із місця атаки, бо туди мала висунутися група ОБСЄ.

Коли координатор вогню, мешканець Маріуполя, потім спробував присоромити терориста за те, що вони навели "Гради" на житловий мікрорайон, ринок та школу, він лише відповів: "Більше боятимуться!".



За даними Bellingcat провина за обстріли мирних мешканців Маріуполя лежить на таких російських військових:
Генерал-майор Степан Степанович Ярощук
Олександр Йожефович Цаплюк, позивний "Горець"
Олександр Анатолійович Муратов
Максим Володимирович Власов, позивний "Югра"
Сергій Сергійович Юрченко, позивний "Воронеж"
Олександр Валерійович Грунчев, позивний "Терек"

Також Bellingcat ідентифікувала офіцерів РФ, які відповідали за відбір та переправлення командирів артилерії та артилерійського обладнання на східну Україну, серед них:
Полковник Олег Леаргійович Кувшинов
Генерал-майор Дмитро Миколайович Клименко
Полковник Сергій Іванович Лісай

Завдяки аналізу подій напередодні та 24 січня 2015 року, Bellingcat визначила ще двох російських генералів, які займалися відбором та призначенням російських артилерійських спеціалістів на керівні посади на сході України:
Олександр Михайлович Евтоді, позивний "Пепел"
Граір Манукович Егіазарян, позивний "Шрам"

"Крім того, Bellingcat вдалося встановити, що за день до обстрілу Маріуполя з Росії в Україну були переправлені дві батареї ракетних систем залпового вогню (РСЗВ). Рано вранці 24 січня 2015 року ці батареї були розгорнуті поряд з селом Безіменне з метою обстрілів міста Маріуполя та його околиць, а згодом були повернуті в Росію", - розповідають розслідувачі.