У Лівії 14 моряків з України більше року за ґратами через підробні документи

14:15, 14.05.2018
Чотирнадцять українських моряків потрапили у в’язницю в Лівії у квітні 2017 року і досі не можуть вийти на волю через підробку документів і незаконну експлуатацію ділками державного морського судна "Рута". Про це повідомила прес-служба СБУ.
 
Вказується, що теплохід "Рута", власником якого є Мініфраструктури України, у 2003 році на підставі договору оренди був переданий іноземній судноплавній компанії.
 
"У лютому 2017 року зловмисники підробили дозвільні та реєстраційні документи на право експлуатації судна, що дозволило їм незаконно підняти на "Руті" український прапор та організувати нелегальний експорт партії пального з Лівії у порушення вимог резолюції ООН", - повідомили у відомстві.
 
СБУ заявляє, що встановила організаторів оборудки, були проведені обшуки в Одесі у представництві офшорної компанії, яка експлуатувала судно.
 
"Виявлені матеріали сприятимуть поверненню затриманих членів екіпажу та судна "Рута", а також попередять застосування до України міжнародних санкцій, які можуть негативно вплинути на імідж держави", - додали в прес-службі.
 
У квітні 2017 року військово-морські сили Лівії з боєм захопили два судна, підозрювані у контрабанді нафти з північноафриканської країни, одне із суден - танкер "Рута" - нібито було під українським прапором. Лівійська влада заарештувала екіпаж "Рути" за звинуваченням в незаконному перевезенні 3,3 тисячі тонн нафти.