Закон про трансплантацію органів підтримали у Верховній Раді

11:35, 17.05.2018
Закон про трансплантацію органів підтримали у Верховній Раді

Автори законопроекту прогнозують, що трансплантація органів від нерідних донорів допоможе зберегти життя 3-5 тисяч хворих щороку (фото: Сергеев Олег / Facebook)

Верховна Рада 255 голосами "за" ухвалила законопроект 2386а-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині".

Законопроет напередодні підтримала Рада церков. На думку священослужителів, дозволи на трансплантацію після смерті однієї особи допоможуть зберегти життя іншій.

У разі остаточного затвердження законопроекту Президентом України має бути вправаджений механізм добровільних дозволів на трансплантацію органів померлих.

Під час обговорення законопроекту наголошувалося, що законопроект вводить презумпцію незгоди на пересадку, тобто, якщо людина при життю не надала згоду, щоб її органи допомогли вижити іншій людині, органи у неї брати не будуть.

Також запроваджується механізм, згідно якого після раптової смерті особи, її близькі родичі зможуть прийняти рішення щодо згоди про трансплантації. Також надається дозвіл на трансплантацію відновлюваних органів, наприклад, печінки, для нерідних донорів.

Пересадку органів мають здійснити протягом доби.

Дія документу на поширюється на:

 - донорство крові та її компонентів і діяльність, пов'язану з їх використанням;
- трансплантацію статевих залоз, репродуктивних клітин та живих ембріонів;
- аутотрансплантацію;
- імплантацію;
- вилучення анатомічних матеріалів для діагностичних та наукових досліджень;
- діяльність банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини згідно з переліком, затвердженим МОЗ;
- виготовлення біоімплантатів та ксеноімплантатів.

Трансплантація відбуватиметься безкоштовно, а особам, які при життю нададуть частину свого відновлюваного органу надаватиметься реабілітація для відновлення після операції.

Документ передбачає впровадження системи роботи трансплант-координаторів, осіб із вищою медичною освітою, функціями яких будуть:

- виявляти потенційного донора;
- встановлювати, чи є в Єдиній державній інформаційній системі трансплантації відомостей про прижиттєво надану потенційним донором згоду або незгоду на посмертне донорство;
- отримувати згоду вилучати з тіла потенційного донора анатомічних матеріалів для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів;
- вносити дані до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації;
- організовувати вилучення, зберігання і перевезення анатомічних матеріалів людини;
- співпрацювати з медзакладами, які мають стосунок до трансплантації;
- інформувати у визначених законодавством випадках судово-медичну експертну службу, адміністрацію медзакладу та правоохоронні органи про отриману згоду на вилучення анатомічних матеріалів у донора-трупа.

Трансплант-координатор не може бути в складі консиліуму лікарів, який констатує смерть мозку людини, брати участь у вилученні анатомічного матеріалу та проведенні трансплантації, або представляти інтереси людини, яка отримає органи.

Документи визначає також механізм відмови реципієнта від того, що йому пересадять органи від нерідного померлого донора. Якщо від необхідної трансплантації відмовляться батьки/опікуни неповнолітньої або недієздатної особи, лікарі мають повідомити про це службу опіки. 

Під час обговорення законопроекту обговорювалися також небезпеки криміналізації "ринку органів". Для попередження ситуацій, коли людину можуть спеціально позбавити життя, щоб забрати органи, ввели систему "презумпції незгоди". Також було заборонено робити пересадки від загиблих у зоні бойових дій військових та цивільних, а також від неідентифікованих осіб.