Після четвертого обрання Путіна росіянам хочуть підвищити пенсійний вік

18.05.2018
На вчорашній зустрічі прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва з членами нового уряду першочерговою стала тема підвищення пенсійного віку, повідомляє РІА «Новості».
 
За результатами обговорення, після урядової наради міністерство праці Росії може отримати доручення на розробку законопроекту про підвищення пенсійного віку, який внесуть на розгляд Держдуми, повідомляє газета «Коммєрсант» iз посиланням на два незалежні джерела в уряді. 
 
Зазначається, що задля орієнтиру по пенсійному віковому порогу будуть використані розробки Центру стратегічних розробок.
 
На думку колишнього міністра фінансів Олексія Кудріна, чоловікам варто виходити на пенсію в 65 років, а жінкам — в 60.
 
На цей час пенсійний вік у Росії становить 60 років для чоловіків та 55 років для жінок. «Коммєрсант» пише, що новий закон може набути чинності вже з 2019 року. 
 
Пропозиція підвищення пенсійного віку з’явилася не спонтанно. 15 травня депутат Держдуми Андрій Ісаєв заявив, що у владних кабінетах ця тема обговорюється вже певний час.
 
«Ми знаємо, що в уряді ведуться дискусії про пенсійний вік, але ми також розмовляємо про це з главою уряду, наполягаємо на тому, що таке рішення може бути винесене лише після широкого громадського обговорення», -— додав Ісаєв і зазначив, що жодного неочікуваного внесення тексту законопроекту на голосування до Думи не буде.
 
Тут слова «після громадського обговорення» варто швидше розуміти як «після виборів Путіна». Адже непопулярні рішення на пострадянському просторі ухвалюють саме в такий спосіб. 
 
11 травня були оприлюднені результати опитування майже восьми тисяч росіян на тему оптимального віку для виходу на пенсію, яке провела російська соціологічно-дослідницька служба HeadHunter.
 
З підвищенням пенсійного віку з метою розвитку економіки Росії погодились лише 6 відсотків респондентів. Діючий поріг пенсійного віку назвали оптимальним 53% росіян, а ще 35% висловилися на користь його пониження: 54 роки для чоловіків і 50 років для жінок.
 
Запропоноване підвищення пенсійного віку може виявитись холодним душем для росіян, які очікували від переобраного президента та перепризначеного уряду поліпшення соціальних стандартів.