Порошенко обіцяє законопроект про колаборантів

10:22, 19.05.2018

Президент Петро Порошенко анонсував внесення до Верховної Ради законопроекту про колаборантів.

 

Про це він заявив під час зустрічі з керівництвом Меджлісу кримськотатарського народу в п’ятницю.

 

"Розділимо ці дві речі. Перша річ – це буде закон про громадянство і захист українського громадянства. З іншого боку, законом про колаборантів ми врегулюємо питання щодо цієї, нехай і невеличкої, категорії громадян, але вони мають отримати абсолютну справедливу реакцію українського законодавства", – розповів Порошенко.

 

Крім того, він нагадав про законопроект щодо громадянства, який вносився на розгляд парламенту, але потім був відкликаний.

 

"В цьому проекті були норми, які з одного боку захищають не лише кримських татар, але і українців, які опинилися на окупованій території і були вимушені під тиском прийняти російське громадянство і закон має захистити їх. Але є окрема невеличка частина громадян, які добровільно стали колаборантами – пішли працювати в поліцію, ФСБ, незаконні органи влади", – сказав Порошенко.

 

Глава держави додав, що цей законопроект відкликали і його будуть доопрацьовувати.

 

У Раді зареєстрований законопроект про заборону колабораціонізму. Його мета - заборона колабораціонізму у всіх його формах та встановлення кримінальної відповідальності за співпрацю з російською окупаційною владою в Криму та на непідконтрольній українській владі частині Донбасу.

 

Раніше Петро Порошенко у статусі невідкладного вніс до ВР законопроект №8297 Однак пізніше Президент відкликав свій законопроект №8297, яким пропонувалося дозволити припиняти громадянство українців, які мають паспорти інших держав та беруть участь у виборах цих країн.