Україна вийде із договорів у рамках СНД, які не відповідають національним інтересам

15:00, 20.05.2018
Україна вийде із договорів у рамках СНД, які не відповідають національним інтересам

Петро Порошенко вшанував пам’ять жертв політичних репресій радянського режиму (фото: Адміністрація Президента)

Президент України Петро Порошенко анонсував перевірку умов договорів, в яких бере участь Україна, на відповідність національним інтересам та денонсацію тих, які шкодять нашій державі.

Про це очільник держави заявив під час акції зі вшанування жертв політичних репресій у Биківні.

"Ми уважно переглянемо всі міжнародні договори, укладені в рамках СНД, і вийдемо із тих, в яких знайдемо бодай найменшу невідповідність національним інтересам", - сказав Петро Порошенко.

Він відзначив, що Україна, починаючи з Біловезької пущі, розглядала СНД як інструмент цивілізованого розлучення з імперією.

"Цивілізованого з російської вини не вийшло. Москва прагнула перетворити Співдружність на оновлену імперію, де б усі, як в старі радянські часи, звіряли годинники за Спаською вежею Кремля. Тому Україна не ратифікувала Статут СНД і так і не стала, і не збиралася ставати повноцінною учасницею СНД", - підкреслив Президент України.

При цьому наголошувалося, що припинення співпраці у рамках СНД - ще один із кроків до євроінтеграції.

Нагадаємо, 20 травня в Україні вшановують жертв політичних репресій. У Биківні під Києвом - одне із найбільших поховань в Україні вбитих у радянських катівнях: кількість захоронених жертв у спільних могилах оцінюється від 20 до 100 тисяч осіб. За даними істориків, за період 1935-1953 років від репресій загинуло близько 3 мільйонів жителів України різних національностей.