Харків'янина Олександра Стешенка катували у Криму і змусили зізнатись в «екстремізмі» — Чубаров

23.05.2018
Затриманого в окупованому Криму харків’янина Олександра Стешенка катували і змусили дати потрібні свідчення.
 
Про це під час прес-конференції повідомив глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.
 
Нагадаємо, Олександра Стешенка затримали 11 квітня при в’їзді до окупованого Криму.
 
Про його зникнення на «гарячу лінію» громадської організації «КримSOS» повідомила мати.
 
Пізніше його виявили в ізоляторі тимчасового тримання в Сімферополі. Там він відбував адміністративне покарання нібито за куріння в непризначеному місці. 25 квітня завершувався термін арешту і чоловіка мали відпустити.
 
Але з ізолятора його забрали на мікроавтобусі без номерів i відвезли в невідомому напрямку. Відтоді про його долю нічого не було відомо.
 
У понеділок, 21 травня, ФСБ РФ заявила, що в Криму «розкрито» діяльність екстремістської організації, до складу якої входить й Олександр Стешенко.
 
За офіційною версією російських спецслужб, організацію створили Меджліс кримських татар і Служба безпеки України.
 
Очолював її Ерол Велієв, помічник депутата Верховної Ради України і лідера кримських татар Мустафи Джемілєва за вказівкою голови Меджлісу Рефата Чубарова. Крім Велієва та Стешенка, до групи нібито належав дехто А. Третьяков.
 
«Екстремістів» звинувачують у спробі підпалу в січні 2018 року будинку муфтія Криму Еміралі Аблаєва. На думку Рефата Чубарова, підпал будинку муфтія — фейк від ФСБ.
 
Усі кадри — постановочні, реальних доказів немає. Це робиться для міжнародної дискредитації Меджлісу, щоб не виконувати рішення Міжнародного суду ООН, який зобов’язав Росію скасувати заборону діяльності Меджлісу.
 
А Стешенка шляхом тортур змусили зізнатися в участі та розповісти про це на камеру. 
 
«Із 11 квітня його катували просто безмежно. Його топили в морі багато разів, щоб просто зламати. Потім через деякий час, коли він дав свідчення, його змусили зателефонувати близьким людям і відмовитися від тих адвокатів, завдяки яким ми отримали хоч якусь інформацію про те, де і в якій ситуації він перебуває», — розповів Чубаров.
 
За його словами, за місяць в умовах російської ФСБ після тортур, морального тиску з будь-якої людини можна зробити все що завгодно.
 

ДО РЕЧІ

Уранці 21 травня кримськотатарські активісти в Бахчисараї повідомили на сторінках у «Фейсбуці» про обшуки в будинки активіста «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва в Бахчисараї та в Едема Смаілова в селі Долинне.
 
Чоловіків затримали, інкримінуючи заборонену ч. 2 205.5 КК РФ участь у діяльності організації, забороненої в РФ.
 
За інформацією «Радіо «Свобода», Сервер Мустафаєв став підозрюваним у резонансній справі бахчисарайської групи «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ із 2003 року. 
 
ОД «Кримська солідарність» офіційно прокоментувала нові затримання. В організації заявили, що розцінюють обшук та арешт координатора й активіста руху «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва, а також Едема Смаілова як переслідування за активну громадянську, релігійну та національну позицію і залякування суспільства в цілому.