Постраждалі від отруєння невідомою речовиною миколаївські школярі досі в лікарні

23.05.2018
У понеділок, 21 травня, рятувальникам ДСНС довелося в екстреному порядку евакуювати понад 400 учнів iз міської загальноосвітньої школи №6.
 
У лікарню госпіталізували 39 дітей. Пізніше спеціалісти з пересувною хіміко-радіологічною лабораторією ГУ ДСНС України в Миколаївській області провели обстеження всіх приміщень школи, але отруйну речовину виявити не вдалося.
 
На лікарняному ліжку станом на вівторок залишалося три десятки дітей, вiком від семи до п’ятнадцяти років. Двох iз них перевели з відділення реанімації до звичайної палати, стан їхнього здоров’я медики оцінюють як стабільний.
 
На щастя, життю та здоров’ю школярів уже ніщо не загрожує, але вони потребують постійного моніторингу фахівців. Передбачається, що вже найближчими днями неповнолітні пацієнти зможуть повернутися додому.
 
«Ми обстежили всю територію школи, ніяких небезпечних речовин у повітрі не виявлено, — розповів старший помічник начальника оперативного центру ГУ ДСНС у Миколаївській області Антон Зінченко. — Попередня версія масового отруєння дітей у школі — розпорошення невідомим сльозогінного газу з балончика».
 
Як розповіли у прес-службі Нацполіції Миколаївської області, відкрито кримінальне провадження за фактом отруєння учнів невідомою речовиною за статтею «Хуліганство».
Керівництво школи братиме участь у розслідуванні, яке має з’ясувати, хто, навіщо та з якою метою приніс до школи шкідливі для здоров’я дітей речовини.
 
— Одна бригада швидкої допомоги чергуватиме біля миколаївської школи, де сталася надзвичайна подія, — розповів прес-секретар Миколаївського обласного управління охорони здоров’я Юрій Багрянцев. — Усі обставини отруєння дітей з’ясовують правоохоронцi.
 
Нагадаємо, що раніше подібні інциденти трапилися під час святкової лінійки 8 травня в загальноосвітніх школах міста Черкаси, в містах Новомосковськ та Павлоград (Дніпропетровська область), а також на Донбасі, в селі Новоукраїнка (Донецька область).
 
За один день на лікарняне ліжко потрапили понад 100 дітей, які стали жертвами отруєння загадковим газом. 
 
У всіх п’яти випадках масового отруєння у школярів фіксували різке підвищення кров’яного тиску, прискорене серцебиття, задишку та головні болі.
 
У соціальних мережах люди обговорювали чутки про різні причини: і кислотні дощі, й отруєння ртуттю або диверсії з боку російських екстремістів. 
 
Однак висновок експертів поліції поки що говорить на користь банального хуліганства. Можливо, ініціаторами надзвичайних ситуацій в українських школах стали двієчники та ледарі, які вирішили зірвати навчальний процес заради пари днів відпочинку від навчання. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

 
У Харківській школі № 3 у вівторок, 22 травня, розпилили невідому речовину, дітей евакуювали з навчального закладу.
 
«На даний момент по медичну допомогу звернулися 30 дітей, 15 з них госпіталізували в Обласну дитячу лікарню №1. Стан госпіталізованих — середньої тяжкості», — сказала після надзвичайної події в.о. начальника охорони здоров’я ХОДА Галина Сіроштан. Серед симптомів — слабкість та утруднене дихання, а також бліда шкіра.
 
«Діти втрачали свідомість, — написав у «Фейсбуці» батько однієї з потерпілих учениць Олег Головков.  — Подразнення слизових немає. Це не перцовка».