Іран назвав свою ціну виконання ядерної угоди після виходу США

25.05.2018

«Їм немає виправдання»

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї висунув низку вимог, за яких Тегеран продовжуватиме дотримуватись ядерної угоди після виходу з неї Сполучених Штатів Америки.
 
Зокрема, Тегеран наполягає, щоб європейські країни-учасниці угоди — Німеччина, Франція і Великобританія — продовжили купувати іранську нафту, а європейські банки забезпечували торгівлю з Тегераном, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Також Хаменеї вимагає, щоб ці три європейські країни не проводили жодних інших переговорів стосовно іранської програми балістичних ракет та міжнародної активності країни у регіоні Близького Сходу, інформує агенція «Рейтер».
 
Водночас він зауважив, що Іран не хоче починати боротьбу з Європою, але досвід показує, що Париж, Берлін та Лондон у «найчутливіших питаннях» слідують за Вашингтоном.
 
Алі Хаменеї звинуватив США у невиконанні своїх зобов’язань щодо участі в ядерній угоді.
 
«Ісламська республіка не може мати справу з урядом, який легко порушує міжнародний договір, відкликає свій підпис і театрально вихваляється цим на телебаченні», — йдеться в заяві Алі Хаменеї, розміщеній на його сайті.
 
Він зазначив, що Іран виконував умови ядерної угоди. «Їм немає виправдання (США. — Ред.). Міжнародна агенція з атомної енергії (МАГАТЕ) неодноразово підтверджувала виконання зобов’язань Іраном. Але ви бачите, що їм легко скасувати цю міжнародну угоду», — додав Хаменеї.
 
Він розкритикував президента США Дональда Трампа. «Нинішнього президента США спіткає та ж доля, що й його попередників, — він зникне з історії», — відзначив Хаменеї.
 
Нагадаємо, 8 травня президент США Дональд Трамп оголосив про вихід США з укладеної 2015 року угоди щодо іранської ядерної програми.
 
Вона передбачає скасування санкцій проти Тегерана, дозвіл на мирне використання Іраном атомної енергетики в обмін на обіцянку країни не розробляти ядерну зброю.

«Єдиним фронтом» за порятунок угоди 

Євросоюз заявив про намір врятувати угоду. Єврокомісія оголосила також заходи для захисту європейських компаній, котрі займаються бізнесом в Ірані, від можливих американських санкцій.
 
21 травня держсекретар США Майк Помпео оголосив про «найжорсткіші санкції в історії» і «безпрецедентний фінансовий тиск на режим в Ірані».
 
Від виходу з угоди США отримують значний економічний зиск, але решта світу програє. Ціни на нафту стрімко зростають, що загрожує черговою глобальною економічною кризою. 
 
«З такими друзями не треба й ворогів», — так президент Європейської Ради Дональд Туск прокоментував вихід США з ядерної угоди з Іраном перед зустріччю глав держав і урядів країн ЄС у Софії у минулі вихідні. Він закликає ЄС «єдиним фронтом» виступити за порятунок домовленості.
 
«Угода є хорошою для європейської та глобальної безпеки, тому ми маємо її зберегти, попри протидію з боку США», — наголосив очільник Європейської Ради.
 
При цьому він зауважив, що слід обдумати, як можна захистити європейські підприємства від негативних наслідків рішення Вашингтона. Подібна критика на адресу США та заклик до збереження угоди з Іраном пролунали також iз вуст глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні. 
 
У Єврокомісії заявили, що задля збереження ядерної угоди можуть реактивувати ухвалене у 1996 році положення про захист від санкцій США, яке залишалося незатребуваним.
 
«Якщо це буде необхідно, ми готові», — заявив єврокомісар iз питань міграції та внутрішніх справ Дімітріс Аврамопулос.
 
За допомогою так званої «блокувальної постанови» європейським компаніям можуть заборонити виконання американських санкцій щодо Ірану.
 
Одночасно європейському бізнесу можуть відшкодувати збитки, пов’язані з відновленням цих санкцій. Можливість відновлення цієї норми також обговорювалася на зустрічі в Софії. ЄС, зокрема, запропонував економічний план, що складатиметься з дев’яти пунктів, аби врятувати угоду з Іраном.
 
Після виходу США з ядерної угоди Іран зажадав від європейських учасників гарантій збереження угоди.
 
У європейських країн є термін від 45 до 60 днів, щоб надати необхідні гарантії щодо захисту інтересів Ірану та компенсації збитків, завданих виходом США з угоди, заявив заступник очільника іранського МЗС Аббас Аракчі, повідомила агенція «Франс Пресс».
 
За його словами, якщо європейські учасники угоди не нададуть у відведений строк необхідних гарантій, Іран ухвалить «необхідні рішення».