Убивство Аркадія Бабченка: стріляв сивий кілер з бородою

09:41, 30.05.2018
Убивство Аркадія Бабченка: стріляв сивий кілер з бородою

Правоохоронці і журналісти на місці вбивства Аркадя Бабченка у Києві.

Правоохоронці не готові висунути офіційні версії убивства російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка станом на ранок середи. Невдовзі після вбивства начальник Головного управління поліції Києва Андрій Крищенко назвав лише найвірогіднішу версію: професійна діяльність.

 

Про це пан Крищенко заявив журналістам на місці вбивства в будинку по вулиці Микольсько-Слобідській у Києві в ніч на середу.

 

"Враховуючи його громадську позицію і професійну діяльність, це пов’язано з його професійною діяльністю. Але після огляду ще раз місця подій і допиту свідків, можливо з'являться ще версії", – сказав Крищенко.

 

За його словами, наразі рано говорити про конкретні версії вбивства журналіста Аркадія Бабченка.

 

Крищенко також повідомив, що Бабченко не звертався до київської поліції із заявою про можливі погрози і, відповідно, не охоронявся: "Ми поки не можемо говорити про всю картину і остаточно встановити її до деталей… він помер в кареті швидкої допомоги. Його не довезли до лікарні".

 

Керівник поліції Києва не виключив, що вбивця був не один: "Можливо були інші спільники. Слідчі зараз працюють зі свідками. Поліцейські встановлюють наявність камери відеоспостереження, проводиться слідча робота. Вона продовжиться завтра зранку, коли буде світлий час доби. Буде повторний огляд місця події і повторний обхід території".

 

За фактом вбивства відкрите кримінальне провадження за статтею 115 ККУ "Умисне вбивство".

 

Версія друга: вбивство російських опозиціонерів в Україні. Відомий російський адвокат Ілля Пономарьов, розповів, що він нещодавно отримав дані про можливі убивства російських політемігрантів в Україні.

 

"За останні три дні я чув про замовлення на російських опозиціонерів з числа емігрантів. Вербують колишніх бійців добробатів. Певен, що тут убивцю слід шукати в цьому середовищі", – написав Пономарьов у своєму Facebook.

 

Відтак, "російський слід" у вбивстві Бабченка буде одним з головних. Особливо, враховуючи той фактор, що предметом професійних зацікавлень Бабченка була саме Росія та її агресивна політика у різних частинах світу, в тому числі Україні.

 

Близький до міністра МВС Арсена Авакова народний депутат Антон Геращенко заявив про ймовірну участь російських спецслужб у вбивстві журналіста: "Очевидно, що однією з версій буде – дії російських спеслужб з усування осіб, що заважають і далі отруювати росіян про те, що насправді коїться в Росії і в Україні".

 

 

Одразу після вбивства Міністерство внутрішніх справ склало фоторобот підозрюваного у вбивстві Аркадія Бабченка. Як вказано на фотороботі Нацполіції, вік підозрюваного 40-45 років, зріст 175-180 см, середньої статури. Має сиву бороду. Стрілок був одягнений у темно-синю бейсболку, джинсову куртку і джинси.

 

Також відомо, що поліція шукала відео з камер спостереження у будинку російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка напередодні його вбивства, повідомляє Громадське з посиланням на джерела. Якої саме справи стосувались слідчі дії — не зазначається.

 

 

Водночас, керівник телеканалу ATR Христина Бондаренко повідомила, що на фото з місця вбивства журналіста видно, що після кількох пострілів у спину Аркадій впав у коридорі, поруч із сандаликами малої доньки... За її словами, кілер поводився настільки нахабно, що фактично увійшов за Бабченком у квартиру, де перебували його дружина і донька. 

 

ОБСЄ вже закликала Україну провести негайне і повне розслідування вбивства журналіста Аркадія Бабченка.

 

"Нажаханий повідомленнями проте, що відомого російського журналіста Аркадія Бабченка застрелели у його помешканні в Києві. Я закликаю владу України провести негайне, детальне та повне розслідування", — наголосив президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Арлем Дезір у Twitter.

 

Водночас у самій Росії зреагували на вбивство Бабченка навдивовижу оперативно. Майже одразу після скоєння злочину Слідком Росії порушив кримінальну справу через "убивство російського громадянина", а МЗС РФ виступи із заявою про безкарність убивць в Україні, ще й вимагають "докласти всіх зусиль для оперативного розслідування" вбивства російського журналіста Аркадія Бабченка

 

Під час засідання Радбезу ООН, яке проходило увечері вівторка, представник Росії Василь Небензя також використав убивство Бабченка як аргумент до своєї тези про "утиски свободи слова в Україні".

 

Як повідомляла «УМ», 29 травня в російського журналіста Аркадія Бабченка стріляли в його будинку у Києві. Від отриманих поранень він помер у кареті швидкої допомоги.