В Україні не буде «улюбленої» церкви після отримання Томосу (фото)

15:21, 31.05.2018
В Україні не буде «улюбленої» церкви після отримання Томосу (фото)

Президент Петро Порошенко під час Націнального молитовного сніданку. (Фото прес-служби Президента України)

Президент Петро Порошенко спростував побоювання щодо перетворення однієї з конфесій на "улюблену" державну церкву після надання Вселенським патріархатом Томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні.

 

Про це Порошенко заявив, виступаючи на VII Національному молитовному сніданку в Києві в четвер.

 

"Коли буде єдина Помісна Українська православна церква, а я наголошую, що я є оптимістом і молюсь про це, у нас не буде улюбленої церкви держави. У нас усі церкви будуть рівні перед законом і Церква буде відділена від держави. І ми збережемо конституційні права кожного громадянина обирати свою дорогу до Бога", - сказав Порошенко. 

 

 

Глава держави підкреслив, що Церква має бути в першу чергу відділена від впливу сусідньої держави-агресора: "Ми не маємо дати права працювати п'ятій колоні, бо це наша з вами відповідальність за Україну".

 

І висловив переконання, що український народ заслужив на отримання від Вселенського Патріарха Томосу про автокефалію православній церкві в Україні.

 

"300 років про це мріяла наша нація - отримати свою Церкву і завершити створення суверенної, незалежної фантастичної європейської держави Україна", - резюмував Президент.

 

 

Серед іншого він також заявив, що в Україні всі релігійні питання завжди вирішувалися мирно й у правовому полі, а «єдине, що порушило український внутрішній мир, - російська агресія».

 

 

Зазначимо, що в Українському домі у Києві у четвер вранці розпочався 7-й Національний молитовний сніданок, присвячений 1030-річчю хрещення Київської Русі-України.

 

Участь у заході беруть участь представники керівництва України, очільники українських церков, Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, народні депутати, дипломати, керівників закордонних дипломатичних місій. Усього для участі у події запрошено близько 700 гостей із 15 країн.

 

Як повідомляла «УМ», Томос про надання автокефалії Українській православній церкві вже написаний у Вселенському патріархаті.