Метелики в Києві: звідки взявся сонцевик чорно-рудий?

08:50, 05.06.2018
Метелики в Києві: звідки взявся сонцевик чорно-рудий?

Метеликами в цьому році ми зможемо милуватися довго. (Марина Пашко)

Метелик, яким у понеділок милувалися більшість киян, називається сонцевик чорно-рудий.

Про це через Facebook повідомив Валерій Корнєєв, член-кореспондент НАН України, доктор біологічних наук, завідувач відділу ентомології Інституту зоології НАН України.

Спалах професор-ентомолог пояснює стрімкою весною, яка спонукала гусениць залялькуватися майже одночасно.

"Сонцевик чорно-рудий (Nymphalis xanthomelas) -- так зветься метелик, який десятками тисяч з'явився сьогодні повсюдно в Києві, переполохавши тисячі посполитих, -- має гусінь, що живиться на найрізноманітніших листяних деревах, переважно на вербах і тополях.

Минулий рік був для нього особливо сприятливий, і дорослі метелики минулого року були також численні.

Весна цьогоріч була "моментальною", то ж і метелики, що дожили до весни у хованках, відклали яйця практично одночасно, у перший же сприятливий день.

Відтак, усі гусениці (а їх було ще більше, ніж торік), швидко розвинулися за травень, залялькувалися також майже у той самий час", - пояснює Валерій Корнєєв.

За його словами, лялечка розвивалася трохи більше тижня, поки всередині неї сформувалися крильця ї ніжки, і щойно вночі пройшов добрячий дощ, усі лялечки луснули, і вранці в понеділок дружно повиходили імаго, тобто, дорослі метелики.

І метеликами в цьому році ми зможемо милуватися  довго.

"Вони літатимуть до зими, а потім заховаються на горища, в листя і дупла до весни. Відсотків 10-15, залежно від того, яка буде зима, доживе і дасть нову ґенерацію наступної весни", - пояснює професор-ентомолог.

Якщо метеликів буде дуже багато, відзначає він, їх може вразити епізоотія, тобто хвороба, і тоді їх знову стане дуже мало. Те саме стається в несприятливі роки.

Насправді українцям дуже пощастило побачити такий щедрий на метеликів рік, адже загалом людська діяльність не дуже сприяє їх збереженню.

Цей вид охороняється в Европі, але в Україні він масовий і виключений з Червоної книги.

"Загалом же в Европі - і аж до Центральної Азії - а може, й далі, - мої колеги-ентомологи спостерігають катастрофічне падіння чисельності метеликів: навіть в Ірпені під Києвом ви більше не побачите більшості відносно звичайних видів.

Через непрогнозовані природні умови, вплив людини, - зокрема, використання отрутохімікатів, розорювання та випалювання трави, - вони незворотно скорочують свої ареали та гинуть. Наш герой - сонцевик чорно-рудий - стійкіший, легко мігрує і всюди знаходить їжу, тому й спалах чисельності дав такий, що його помітили геть усі!" - відзначає Валерій Корнєєв.

Як повідомляла "УМ", у понеділок кияни зафіксували нашестя метеликів -  їх знімали на фото та відео по всій столиці.