Порошенко дотиснув Раду проголосувати за закон про Антикорупційний суд

13:51, 07.06.2018
Порошенко дотиснув Раду проголосувати за закон про Антикорупційний суд

Депутати розглянули 1 тисячу 927 поправок до закону

Верховна рада підтримала законопроект 7440 про створення в Україні Вищого антикорупційного суду.
 
За відповідне рішення у другому читанні проголосували 315 народних депутатів.
 
Перед цим депутати розглянули 1 тисячу 927 поправок до закону. На голосуванні був присутній ініціатор законопроекту президент Петро Порошенко.
 
У своєму виступі він наголосив, що той варіант законопроекту, який комітет подав на розгляд парламенту, "повністю відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії і водночас повністю відповідає Конституції і законам України". 
 
Порошенко закликав депутатів "знайти в собі сили" і підтримати цей документ.
 
При цьому спікер Ради Андрій Парубій зазначив, що під час розгляду в сесійній залі найсуперечливіших правок, які стосуються Громадської ради міжнародних експертів, "було знайдено формулу", яка теж повністю відповідає рекомендаціям "Венеціанки".
 
Голова профільного комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич пояснив положення закону про відбір суддів до Антикорсуду, які викликали найбільше суперечок.
 
За його словами, закон передбачає, що не менше 3 з 6 членів Ради міжнародних експертів можуть накласти вето на будь-яку кандидатуру, запропоновану до суду Вищою кваліфікаційною комісією суддів. 
 
Після цього кандидатуру розглядають на спеціальному засіданні, в якому беруть участь Вища кваліфікаційна комісія суддів і Рада експертів. Якщо більшість складу цього спільного засідання та мінімум половина міжнародних експертів не підтримають кандидатуру, вона припиняє участь у конкурсі на посаду в Антикорупційному суді.
 
Крім того, як розповів Князевич, Рада експертів може ініціювати співбесіди з кандидатами на посаду судді.
 
Згідно з пояснювальною запискою до закону, членів Ради міжнародних експертів призначатиме Вища кваліфікаційна комісія суддів на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції.
 
В свою чергу народний депутат Мустафа Найєм на своїй сторінці Facebook зазначив, що міжнародні експерти матимуть вирішальну роль у призначенні суддів Антикорупційного суду.
 
"Найголовніше - ми домоглися вирішальної ролі міжнародного співтовариства у разі обрання суддів в Антикорупційний суд", - підкреслив Найєм.
 
Він уточнив, що в результаті затяжного протистояння вдалося переглянути критерії підбору суддів, переглянути мінімальну кількість суддів для початку роботи суду; погодитися на чіткій і вузькій підсудності Антикорсуда, щоб "не завалити дідам" з інших органів.
 
За словами Найєма, якщо в Громадській раді міжнародних експертів буде мінімум 4 з 6 порядних членів, вони не пропустять до Антикорупційного суду недоброчесних суддів.
 
"Але вкінці вони нам напаскудили, на дрібниці. У формі роботи Ради міжнародних експертів, в процедурах прийняття рішення щодо подолання вето і трохи - в суб'єктах, які будуть цих експертів пропонувати. Але це насправді дрібниці, тому що і на цьому етапі нам вдалося зрізати два ключових моменти вже на засіданні комітету", - підсумував депутат.
 
Народний депутат Світлана Заліщук зі свого боку назвала створення антикорупційного суду серйозним наступом на "лігу недоторканних".
 
"Ми наблизилися ще на один крок до тієї реальності, коли яку би посаду ти не займав, якщо вкрав - будеш сидіти", - написала вона у Facebook.