Нормандська зустріч: У Берліні сперечалися про звільнення Сенцова

08:12, 12.06.2018
Нормандська зустріч: У Берліні сперечалися про звільнення Сенцова

На зустрічі вперше торкнулися питання звільнення українських політв'язнів, які незаконно утримуються в Росії. Фото AFP

У Берліні завершилася зустріч міністрів закордонних справ України, Франції, Німеччини та Росії, що входять до нормандського формату.
 
Під час зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки" сторони обговорили можливість розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі та вперше торкнулися питання звільнення українських політв'язнів, які незаконно утримуються в Росії.
 
Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив на брифінгу за підсумками зустрічі.
 
Він підкреслив, що зустріч можна охарактеризувати як "реальну дискусію".
 
"Хороша новина полягає у тому, що ми сьогодні знову зібралися після певної паузи, у тому, що у нас сьогодні була реальна дискусія з можливістю обговорити ряд питань", - заявив Клімкін.
 
Він додав, що це було реальне обговорення питань звільнення українських політичних в'язнів і заручників та формату миротворчої місії - питань, які ніколи не дискутувалися у "нормандському форматі".
 
"І в цьому сенсі, я вважаю, що це була корисна місія. В сенсі результату - нам потрібні подальші дискусії, і ми будемо сфокусовано разом з нашими німецькими і французькими друзями їх проводити", - додав він. 
 
Російський міністр Сергій Лавров запевнив, що український омбудсмен Денісова буде мати доступ до тих, хто знаходиться за гратами. 
 
"Важливо, щоби вона мала доступ до всіх", - зауважив Клімкін, підкресливши, що реальна мета - звільнити всіх політв'язнів.
 
У ході зустрічі він називав конкретні імена, зокрема Олега Сенцова, Володимира Балуха, політичних в'язнів, які зараз голодують, хто знаходиться у важкому стані. 
 
На зустрічі сторони домовилися, що будуть працювати далі, у різних форматах, в тому числі відбудеться зустріч на рівні політичних директорів, зауважив Клмікін.
 
"Ми говорили про важливість такої зустрічі найближчим часом, не визначали конкретних дат, а домовились працювати далі для того, щоб визначити загальні рамки і залишити два-три питання, які мають виключно політичне значення на рішення глав держав", - зазначив міністр.
 
Окрім того, Клімкін наголосив, що на Росію слід утримувати тиск по всіх без винятку політичних в'язнях.
 
В свою чергу голова МЗС Німеччини Хайко Маас заявив, що сторонам вдалося обговорити ряд кроків для забезпечення припинення вогню на сході України, передає "Інтерфакс-Україна".
 
"Ми досягли угоди по ряду питань. Сторони вкотре визнали необхідність режиму припинення вогню. Це стосується виведення важкого озброєння, військових і розмінування територій на сході України", - заявив міністр закордонних справ Німеччини на прес-конференції за результатами зустрічі "нормандської четвірки".
 
Також Маас наголосив на необхідності "безперешкодного доступу спостерігачів місії ОБСЄ".
 
"Ми провели сьогодні дуже детальний і конструктивний діалог, обговорили також дії у гуманітарній сфері, які забезпечать потреби людей, до цього відноситься і обмін полоненими", - підкреслив глава німецького МЗС.
 
Водночас міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що Париж буде працювати над формуванням миротворчої місії на сході України, але спочатку варто досягнути успіху в реалізації Мінських домовленостей.
 
"Потрібно досягти успіху в процесі виконання Мінських домовленостей, після чого можна розглядати операцію з підтримки миру", - сказав він на прес-конференції за підсумками зустрічі.
 
Ле Дріан пояснив, що спочатку потрібно домогтися миру, а вже потім - думати, як його підтримувати. Говорячи про можливу міжнародну миротворчу місію, міністр висловив думку, що "можна знайти спільні позиції щодо параметрів".
 
"Ми готові працювати над параметрами можливої ​​місії ООН на сході України, коли це дозволить реалізація Мінських домовленостей", - додав він.
 
Голова французького МЗС зазначив, що цю тему сторони повинні незабаром обговорити на рівні політдиректорів.
 
Відзначимо, нинішня зустріч очільників МЗС країн нормандського формату стала першою з лютого 2017 року.
 
Нагадаємо також, раніше на проспекті Сахарова в Москві влаштували мітинг, на якому вимагали звільнення українського режисера Олега Сенцова.