Омбудсмена Людмилу Денісову не пускають в колонію до Сенцова (відео)

12:05, 15.06.2018
Омбудсмена Людмилу Денісову не пускають в колонію до Сенцова (відео)

Денісова в п'ятницю прибула в російську колонію на Ямалі

Уповноважений Верховної ради з прав людини Людмила Денисова заявляє, що наразі їй відмовили в зустрічі з українським політичним в'язнем Олегом Сенцовим.
 
Про це вона розповідає у відеосюжеті, викладеному на її Facebook-сторінці у четвер.
 
"Я зустрілася з начальником колонії і з начальником управління виконання покарання Ямало-Ненецькому автономному окрузі, саме він повідомив мені, що я не можу ні за яких обставин (зустрітися) з Олегом Сенцовим", - каже Денісова.
 
За словами омбудсмена, при цьому їй не повідомили, чому саме в зустрічі відмовлено.
 
На прохання Денісової повідомити про стан Олега Сенцова вона також отримала негативну відповідь і, більш того, начальник управління попросив українську делегацію залишити територію колонії.
 
Омбудсмен каже, що зв'язалася зі своєю російською колегою Тетяною Москальковою і зараз біля воріт колонії чекає дозволу на візит.

Москалькова в свою чергу заявила, що Денісова знаходиться на території Ямало-Ненецького автономного округу, де утримують засудженого Сенцова, порушуючи досягнуті домовленості.
 
Про це вона сказала на координаційній раді омбудсменів УрФО в Єкатеринбурзі в п'ятницю, повідомляє російський "Інтерфакс".
 
"Згідно з домовленістю президентів, два уповноважених можуть відвідати громадян, я і Денісова з України. Відвідати громадян, які перебувають під вартою: я в Україні, вона - тут. У порушення нашої домовленості Денісова приїхала зараз в Салехард, де утримується Сенцов", - сказала Москалькова.
 
За словами омбудсмена, Денісова дзвонила їй з вимогою пустити її до Сенцова.
 
"Я зараз запросила у ФСВП письмове підтвердження, в якому він стані", - додала Москалькова.
 
Денісова в п'ятницю прибула в російську колонію на Ямалі, де знаходиться незаконно засуджений Росією український режисер Олег Сенцов. 14 червня на переговорах в Росії вона наполягала на відвідуванні українця найближчим часом і виступила проти пропозиції здійснити до нього візит після 22 червня.
 
Нагадаємо, українського режисера Олега Сенцова, який голодує з 14 травня, у п'ятницю відвозили до реанімації. Зараз він перебуває у медчастині колонії, припиняти голодування не збирається.
 
Сенцов, затриманий в Криму у 2014 році та засуджений до 20 років, голодує з 14 травня.
 
Він висунув умову звільнити усіх українських політв'язнів, які перебувають на території Росії.
 
28 травня у Федеральній службі РФ з виконання покарань заявили, що Олег Сенцов нібито погодився на підтримувальну терапію.
 
2 червня двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила, що йому щодня колють літр глюкози.
 
В Україні та світі пройшли акції на підтримку і за звільнення Сенцова й інших політичних в’язнів Кремля #SaveOlegSentsov.
 
Міністерство охорони здоров'я України закликало керівництво Росії допустити українських та міжнародних лікарів до українських політв’язнів.
 
Голодування Олега Сенцова підтримали Станіслав Клих, Олександр Кольченко, Олександр Шумаков. За 5 днів Олександр Кольченко припинив голодування, бо у нього критично знизилася вага: до 54 кілограм при зрості у понад 180 см. Також в окупованому Криму понад 80 днів тримає голодування Володимир Балух, який відмовляється виконувати рішення "суду" окупантів.
 
Матері Олега Сенцова й Олександра Кольченка звернулися до президента Петра Порошенка з проханням про якнайшвидше сприяння у звільненні синів.
 
В свою чергу 14 червня Європейський парламент ухвалив резолюцію з вимогою до влади Росії негайно та беззастережно звільнити Олега Сенцова і всіх інших незаконно затриманих в Росії і в Криму громадян України.