Олег Сенцов через адвоката передав великий привіт Європейському суду з прав людини

07:45, 22.06.2018
Олег Сенцов через адвоката передав великий привіт Європейському суду з прав людини

Сенцов у колонії "Білий ведмідь" не їсть уже 39-й день. Фото Delfi

Український режисер Олег Сенцов відмовляється припинити голодування у відповідь на пропозицію Європейського суду з прав людини.
 
Про це розповів його адвокат Дмитро Дінзе, передає "Інтерфакс-Україна".
 
"На заклик ЄСПЛ Сенцов відповів відмовою і попросив передати суду великий привіт, нагадавши про його скаргу, якій суд надав пріоритет, але яка залишається без просування вже кілька років", - зазначив Дінзе.
 
Крім того, Сенцов спростував заяву російського омбудсмена Тетяни Москалькової про те, що під час голодування він набрав вагу, повідомляє "Радіо Свобода".
 
"Очевидно, Москалькову міг дезінформувати уповноважений з прав людини в Ямало-Ненецькому автономному окрузі (Росії) Анатолій Сак, який регулярно відвідує Сенцова", - сказав Дінзе після зустрічі з Сенцовим.
 
Сенцов у колонії "Білий ведмідь" не їсть уже 39-й день: 14 травня він оголосив голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв'язнів.
 
21 червня генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд закликав Росію звільнити українського режисера Олега Сенцова з гуманітарних міркувань і заявив про готовність подати прохання про його помилування.
 
Керівництво колонії цього тижня також повідомило, що український режисер відмовився від усіх інтерв'ю, про які журналісти просили через Федеральну службу виконання покарань Росії, а також від побачень із родичами.
 
У документальному фільмі "Громадського телебачення" за назвою "Етапом через пів-Землі: історія ув'язнення Сенцова й Кольченка" йдеться про те, що Сенцов відмовляється від побачень із родичами нібито побоюючись, що потім буде важче.
 
20 червня Денісова закликала Москалькову звернутися до президента Росії із проханням звільнити Сенцова з в’язниці.
 
Європейський суд з прав людини просить Росію надати всю інформацію про стан здоров'я українського режисера Олега Сенцова у відповідь на звернення його захисту. Європейский суд з прав людини пропонував Сенцову припинити голодування.
 
Відзначимо, раніше "УМ" повідомляла,що спікер Кремля Дмитро Пєсков навіть не знає, чи живий українець Олег Сенцов
 
Сенцов, затриманий в Криму у 2014 році та засуджений до 20 років, голодує з 14 травня.
 
Він висунув умову звільнити усіх українських політв'язнів, які перебувають на території Росії.
 
В Україні та світі пройшли акції на підтримку і за звільнення Сенцова й інших політичних в’язнів Кремля #SaveOlegSentsov.
 
Голодування Олега Сенцова підтримали Станіслав Клих, Олександр Кольченко, Олександр Шумаков. За 5 днів Олександр Кольченко припинив голодування, бо у нього критично знизилася вага: до 54 кілограм при зрості у понад 180 см. Також в окупованому Криму понад 80 днів тримає голодування Володимир Балух, який відмовляється виконувати рішення "суду" окупантів.
 
Матері Олега Сенцова й Олександра Кольченка звернулися до президента Петра Порошенка з проханням про якнайшвидше сприяння у звільненні синів.
 
В свою чергу 14 червня Європейський парламент ухвалив резолюцію з вимогою до влади Росії негайно та беззастережно звільнити Олега Сенцова і всіх інших незаконно затриманих в Росії і в Криму громадян України.