Керівництво УГКЦ офіційно засудило погроми таборів ромів

17:30, 25.06.2018
Керівництво УГКЦ офіційно засудило погроми таборів ромів

Табір ромів у Києві на Лисій Горі (фото: depo.ua)

Українська греко-католицька церква різко засудила погроми в таборах ромів та назвала їх негідними європейського народу.

"Від імені Української Греко-Католицької Церкви рішуче засуджуємо такі вчинки. Такого типу дії, ким би вони не були вчинені та якими б гаслами ці злочинці себе не прикривали, негідні європейського народу, дискредитують незалежну Українську державу, а відтак є справою, що йде на користь ворогам України", - зазначає прес-служба УГКЦ.

У повідомленні зазначається, що державна влада повинна захищати його права та свободи, найперше – право на життя, здоров’я і вільний розвиток.

"Ми закликаємо державні органи прозоро й неупереджено провести слідчі дії, щоби встановити імена злочинців, які повинні в межах чинного законодавства бути покарані", - додають в УГКЦ.

Водночас заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко теж приєдналася до засудження нападів на табори ромів.

"Публічно засуджую напади на табори ромів у Києві і Львові. Впевнена, що правоохоронні органи і спеціальні служби мають поставитися до цих випадків дуже серйозно, й покарати не лише винних у самих нападах, а й ретельно дослідити і виявити, хто за цим стоїть, за цими планомірно, як за графіком повторюваними, жорстокими провокаціями", - написала вона.

Вона наголосила, що атаки на табори ромів - атака на міжнародний імідж України.

Для владнання ситуації та реакції на небезпечну ситуацію депутатка запропонувала провести парламентські слухання, адже насилля над ромами відбувається щомісяця.

"В свою чергу, запропоную профільному комітету ВР з прав людини провести комітетські слухання (я до них радо доєднуюся), на яких варто разом з неурядовими організаціями, офісом обмудсмена і органами влади проаналізувати резолюції ПАРЄ, що стосуються захисту прав ромів, рекомендації цих резолюцій, й обговорити питання програм соціалізації ромів", - зазначила Ірина Геращенко.

Нагадаємо, під час нападу на табір ромів у Львові загинув 24-річний чоловік, ножами поранено 10-річного хлопчика, жінку та двох чоловіків.

Нападників затримали - ними виявилися неповнолітні школярі, які були членами угрупування "Тверезі та злі".

За напад арештували також 20-річного молодика, якого звинувачують у організації погромів.

До цього погроми двічі відбувалися у Києві та одного разу в селищі неподалік Львова.