ПАРЄ 77 голосами прийняла резолюцію про звільнення українців з тюрем Росії

13:38, 28.06.2018
ПАРЄ 77 голосами прийняла резолюцію про звільнення українців з тюрем Росії

77 парламентарів проголосували "за".Фото AP

Парламентська Асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію стосовно українських політичних в’язнів, які незаконно утримуються у Російській Федерації. 
 
Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook перший заступник голови Верховної Ради України, член української делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко. 
 
"Прийнято резолюцію ПАРЄ про українських громадян - політичних в'язнів Росії. 77 парламентарів "за", - написала вона. 
 
За її словами, в ухваленій резолюції ПАРЄ засуджуються тортури й неналежні умови утримання, йдеться про вимоги допуску МКЧХ і інших гуманітарних організацій до зони конфлікту й на окуповані Росією території, до українських політв‘язнів в Росії. 
 
"ПАРЄ звертається до Росії з вимогою звільнити Олега Сенцова, Володимира Балуха, Павла Гриба, інших політв'язнів і заручників як на окупованих Донбасі і Криму так і з тюрем Росії. Також вимагають доступу омбудсмену", - сказала перший віце-спікер. 
 
Також, як розповіла Геращенко, було прийнято поправки української делегації щодо вимоги допуску медиків, гуманітарних місій, визнання, що й українці, незаконно утримувані на окупованих територіях, є в'язнями, заручниками Кремля, бо тільки Кремль вирішує, звільнити їх чи ні. 
 
Водночас перший віце-спікер висловила думку, що в української сторони немає жодного сумніву, що Росія не збирається реагувати на резолюції ПАРЄ, як і на всі інші резолюції й заклики цивілізованого світу. 
 
"Але ми не можемо мовчати, навпаки, маємо активізувати тему звільнення заручників по всьому світу. Аби посилити тиск на Росію, аби звільнити українців. Тільки тиск, тільки увага до теми заручників на всіх міжнародних майданчиках", - наголосила Геращенко.
 
Нагадаємо, раніше генсек Ради Європи звернувся до Путіна з вимогою звільнити Олега Сенцова.