Скандалький законопроект про закриття сайтів №6688 написано у піратському Ворді

16:15, 05.07.2018
Скандалький законопроект про закриття сайтів №6688 написано у піратському Ворді

Автори законопроекту про кібербезпеку користуються піратським софтом

Скандалький законопроект №6688, який нібито покликаний посилити інформаційну безпеку України через блокування сайтів без рішення суду, написано у піратському Ворді.

Про це повідомляє Петро Нек у Facebook.

Він зазначив, що вирішив подивитися, хто створював та редагував документ, який розміщено на сайті Верховної Ради.

"Виявилося, що документ набирали на піратському ворді. Можете просто загуглити SPecialiST RePack і побачите результати. Про автора Don Mare я нічого не знайшов, окрім того, що це рибний магазин", - написав він.



"Так от встановлення депутатами чи їхніми помічниками ломаних піратських програм може нести більшу загрозу кібербезпеці країни ніж сайти, адже є випадки коли в ломані версії встановлюються трояни, кейлогери, тощо", - наголосив Петро Нек.

Ініціаторами законопроекту на сайті Верховної Ради значаться Іван Вінник (фракція "Блок Петра Порошенка"), Дмитро Тимчук та Тетяна Чорновол (обидва – фракція "Народний фронт")

Нагадаємо, законопроект № 6688 отримав погодження профільного комітету з інформаційної політики.

Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері" передбачає, що що "у виняткових невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та запобіганням вчиненню тяжкого або особливо тяжкого злочину, тимчасове блокування доступу до визначеного (ідентифікованого) інформаційного ресурсу (сервісу) може бути розпочате до винесення ухвали слідчого судді, суду за постановою прокурора або постановою слідчого, погодженою прокурором, і застосовується на строк не більше 48 годин".

У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням з прокурором зобов’язаний невідкладно після початку здійснення таких дій звернутися з відповідним клопотанням до слідчого судді чи суду.

Директорка Amnesty International Ukraine Оксана Покальчука закликає дуже обережно ставитися до законодавчих ініціатив, які можуть перетворитися на інструмент цензури.

Нагадаємо, в Україні за рішенням РНБО заблоковані соцмережі Вконтакті та Однокласники, а також низка інтернет-ресурсі Росії.

Як повідомляла "УМ", з США попереджають, що російські хакери заразили вірусами тисячі комп’ютерів в Україні для подальшої масштабної кібератаки.