Європейський суд з прав людини відмовив Ахметову та Пінчуку в компенсації 13 мільярдів доларів за «Криворіжсталь»

12:42, 06.07.2018
Європейський суд з прав людини відмовив Ахметову та Пінчуку в компенсації 13 мільярдів доларів за «Криворіжсталь»

ЄСПЛ не знайшов порушення прав ІМС. Фото epravda.com.ua

Європейський суд з прав людини опублікував рішення у справі "Інвестиційно-металургійного союзу" проти України, в якому компанія скаржилася на скасування винесених на її користь остаточних судових рішень по приватизації "Криворіжсталі".
 
Згідно з інформацією на сайті ЄСПЛ, рішення було прийнято 26 червня 2018 року.
 
Як зазначає Міністерство юстиції, ІМС вимагав 12,9 млрд доларів компенсації матеріального збитку, в основному посилаючись на збільшення ціни "Криворіжсталі", дохід, отриманий компанією протягом періоду 2005-2007 років, і втрату дивідендів.
 
У Мін'юсті вказують, що ЄСПЛ не знайшов порушення прав ІМС.
 
"У зазначеній справі ЄСПЛ визнав відсутність порушення прав заявника, гарантованих статтею 1 Першого протоколу. ЄСПЛ встановив, що наявність певних процесуальних порушень при розгляді справи в національних судах автоматично не призводить до встановлення незаконності втручання в право на власність заявника", - йдеться в повідомленні Мін'юсту.
 
На думку ЄСПЛ, компанія-заявник не довела, що вона була позбавлена ​​можливості ефективно захищати свої майнові права при повторному розгляді справи в національних судах, а також, що вилучення з її власності пакета акцій "Криворіжсталі" було скоєно з порушенням законодавства і призвело до покладення на неї надмірного тягаря.
 
З огляду на зазначене, Європейський суд у повному обсязі відхилив вимоги щодо справедливої ​​сатисфакції, висунуті компанією-заявником.
 
У жовтні 2005 року компанія Mittal Steel купила 93,02% акцій "Криворіжсталі" за 24,2 млрд грн (4,79 млрд доларів) при стартовій ціні 10 млрд грн.
 
Цей пакет спочатку був проданий в червні 2004 року консорціуму "Інвестиційно-металургійний союз" за підсумками минулого конкурсу за 4,26 млрд грн (близько 800 млн доларів) при стартовій ціні 3,806 млрд грн.
 
Засновниками ІМС виступали СКМ Ріната Ахметова та "Інтерпайп" (зараз EastOne) Віктора Пінчука.
 
Президент Віктор Ющенко і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявили про необхідність перегляду підсумків цього конкурсу у зв'язку з антиконкурентними умовами приватизації, що призвело до значного заниження ціни угоди.
 
Прокуратура оскаржила законність продажу комбінату, після чого українські суди скасували підсумки конкурсу.
 
Після повторного продажу в кінці 2005 року Фонд держмайна повернув консорціуму 4,26 млрд грн.
 
ІМС на початку 2005 року оскаржив наказ ФДМ про скасування виграної консорціумом у 2004 році приватизації 93,02% акцій "Криворіжсталі".
 
Однак у квітні 2005 року воно було припинено до рішення Господарським судом Києва по суті іншої справи, в якій ІМС оскаржив рішення Кабінету міністрів про скасування приватизації "Криворіжсталі".
 
В результаті 28 листопада 2005 року позов ІМС до уряду був залишений без розгляду.
 
Через 8 років, 22 травня 2013 року, Господарський суд Києва відновив розгляд справи за позовом ІМС.
 
Примітно, що компанії СКМ і EastOne тоді заявили, що їм не відомі причини поновлення судової справи. Але 9 червня 2013 року суд залишив цю справу без розгляду.