Перевірку суден ФСБ в Азовському морі прикордонники визнали законною

15:42, 09.07.2018
Перевірку суден ФСБ в Азовському морі прикордонники визнали законною

Україна знає про всі огляди, документує їх і передає інформацію правоохоронним органам. Фото 112 Україна

Росія 8-9 липня не затримувала жодних суден в Азовському морі, а лише зупиняла для огляду, що є законним.
 
Про це "Українській правді" повідомив речник Держприкордонслужби Олег Слободян, коментуючи заяву заступника голови Верховної Ради Оксани Сироїд про затримання ФСБ Росії 7 суден на Азові.
 
"Насправді мова йде не про затримання, а про огляд суден. Огляди суден Росія здійснює, починаючи з квітня місяця. І Держприкордонслужба не раз акцентувала на цьому увагу", - сказав він.
 
Слободян підкреслив, що згадані 7 суден представники берегової охорони Росії зупиняли для огляду.
 
"У даному випадку Росія продовжує оглядати судна, які йдуть з і в українські порти на Азовському морі. В цій ситуації ми є заручниками Угоди про співпрацю між Україною і Росією в Азовському морі і в Керченській протоці, яка була підписана ще на початку 2004 року", - пояснив Слободян.
 
Він уточнив, що відповідно до цієї угоди, Азовське море є морем внутрішнього користування для України і Росії.
 
"Тому будь-яка зі сторін може вільно пересуватись по всьому басейну моря і відповідно оглядати ті судна, які викликають підозру, або з якихось інших причин. Інша справа, що зараз Росія використовує цей огляд суден як елемент політичного та економічного тиску на Україну. Але вони не затримують ці судна, вони їх просто оглядають, після чого судна слідують далі своїм курсом. Формально росіяни нічого не порушують", - сказав Слободян.
 
Він додав, що Україна знає про всі огляди, документує їх і передає інформацію правоохоронним органам, відповідним міністерствам та відомствам.
 
За словами Слободяна, що зі згаданих семи 3 судна рухались з України, а 4 - до України (з них два вже прийшли, два прийдуть найближчим часом).
 
Він додав, що так само оглядає судно, які йдуть до Росії чи з Росії, і Україна.
 
"Ми перевіряємо ті судна, які слідують рекомендованими курсами, або ті, які перебувають поблизу від берега материкової України. Але наші потужності сил морської охорони суттєво поступаються потужностям прикордонслужби Росії", - сказав Слободян.
 
Він не зміг назвати, скільки точно суден перевірила Україна.
 
"За цей тиждень не скажу, але за минулий наш корабель "Балаклава" ніс службу в акваторії Чорного моря, і за 5 днів було перевірено 63 судна, які рухалися до чи в Росію", - підсумував Слободян.  
 
Як повідомлялося, заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд заявила про затримання ФСБ Росії 7 суден на Азові.