Парламентська асамблея ОБСЄ закликаєла Росію негайно звільнити всіх кримських політв’язнів

13.07.2018
У Берліні парламентарії впливової міжнародної організації прийняли резолюцію «Про тривале порушення прав людини та загальних свобод мешканців Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна)».
 
Парламентська асамблея ОБСЄ закликає РФ невідкладно та безумовно звільнити кримських активістів Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Олексія Чірнія, Ремзі Меметова, Сейрана Салієва, Володимира Балуха та багатьох інших в’язнів совісті, яких незаконно затримали та кинули до тюремних катівень за сфабрикованими кримінальними справами на замовлення окупаційної влади.
 
— Прийшов час покласти край усім формам залякування, утисків, дискримінації та переслідування релігійних громад у Криму, — йдеться в офіційному повідомленні ПА ОБСЄ. — Ми також вимагаємо припинити ганебну практику примусу жителів Криму до служби в російських збройних силах.
 
Документ підтверджує повагу до суверенітету та територіальної цілісності України, засуджує окупацію півострова Крим Росією, закликає припинити агресію проти України. 
 
Міжнародні спостерігачі засудили практику викорінення освіти українською мовою, а також обмеження та придушення культурних, релігійних та інших проявів української ідентичності.
 
Жителям Криму повинні повернути їх законне право отримувати освіту українською та кримськотатарською мовами.
 
Окремим пунктом резолюції прописана необхідність невідкладного скасування рішення про оголошення Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією та протизаконної заборони його діяльності.
 
Рішення окупаційної влади Криму щодо заборони на в’їзд до Криму керівників Меджлісу має бути анульовано. З представників кримськотатарських громад повинні бути зняті обмеження у питаннях збереження своїх представницьких органів, зокрема, Меджлісу та Курултаю.
 
Парламентська асамблея ОБСЄ закликає Російську Федерацію «припинити нав’язувати застосування законів Російської Федерації на території окупованого Криму, а також прибрати практику примусового надання російського громадянства мешканцям Криму в порушення міжнародного права».
 
Насильницька депортація з Криму українських громадян, які не мають російських паспортів, теж має бути припинена.
 
На вимогу депутатів ПАРЄ, окупаційна влада Криму зобов’язана надати безперешкодний доступ для в`їзду до Криму активістам міжнародних організацій, інститутів та незалежним експертам ОБСЄ, ООН та Ради Європи, які бажають відвідати Крим, дати вірну оцінку стану справ на півострові зі свободою слова та проінформувати про це всю світову громадськість.
 
Незалежні журналісти, а також адвокати та правозахисники повинні отримати можливість висвітлювати ситуацію на півострові в безпечному режимі, без страху потрапити під переслідування з боку спецслужб та ФСБ Росії.
 
ПА ОБСЄ вкотре закликає Російську Федерацію покласти край агресії проти України та повністю виконувати свої зобов’язання, що випливають зі Статуту ООН, інших норм та принципів міжнародного права, а також зобов’язань у рамках ОБСЄ.