У Кракові провели акцію на підтримку українських політв'язнів Кремля

15:42, 15.07.2018
У Кракові провели акцію на підтримку українських політв'язнів Кремля

(Фото: Христина Плисак)

13 липня українська громада у Кракові та небайдужі поляки вийшли на площу Кракова і висловлювали свою підтримку українським політв'язням Кремля, а також привітали Олега Сенцова із днем народження.


Також до акції долучився Генеральний консул та інші представники Генконсульства України у Кракові.


Організаторка акції, Оксана Груба розповідає: "Важливість такої акції передусім полягає у вияві солідарності, згуртованості, силі опору та небайдужості до незаконно ув'язнених людей та взагалі українського питання. Включеність громадськості у процес щодо визволення політв'язнів – надвагомо. Доля українських політв'язнів – у наших руках, тож треба діяти рішуче і результат буде. Дуже тішить, що українська громада у світі така активна і що громадяни інших держав теж долучаються до ініціатив. Дяка усім, хто вніс свою лепту і продовжує це робити".


Учасники акції зверталися до владних структур із проханням зробити все можливе для звільнення усіх українських політв'язнів Росії.


"Ми, учасники глобальної акції #SaveOlegSentsov, просимо державних лідерів Польщі звернутися до Російської Федерації із вимогою звільнити Олега Сенцова та усіх людей, позбавлених волі за політичними мотивами в Росії та окупованому Криму, а також військовополонених та цивільних заручників на окупованому Донбасі. Піднімати питання стану прав людини і політв’язнів в Росії та окупованому Криму, а також практики викрадення, катування та незаконного утримання людей на окупованому Донбасі, під час усіх заходів за участі офіційних представників Російської Федерації", - виголосили учасники на акції.


"Я вирішила взяти участь в цій акції, оскільки в Кракові вже не перший раз вона проводиться і це висловлення моєї позиції та підтримки, - говорить учасниця акції Христина Потапенко."На мою думку, дуже важливо показувати громадянський спротив і те, що боротьба триває і вона не завершиться однією акцією. Дуже символічно, що після нашої акції на краківському небі немов символ дороги до перемоги з'явилась веселка і засяяло сонце. Велика надія на те, що наступного року липня Олег Сенцов святкуватиме свій день народження вдома у родинному, теплому колі. І всі політв'язні будуть на свободі" - підсумувала Христина Потапенко.

 

Нагадаємо, 13 липня в анексованому Криму мати іншого політв'язня Олександра Кольченка вийша на поодинокий пікет.