Росію зобов'язали виплатити 16 тисяч євро за панк-молебень Pussy Riot у храмі Христа Спасителя

12:34, 17.07.2018
Росію зобов'язали виплатити 16 тисяч євро за панк-молебень Pussy Riot у храмі Христа Спасителя

Акція Pussy Riot у Храмі Христа Спасителя, 2012 рік. Фото LiveJournal

Європейський суд з прав людини стягнув з Росії компенсації на користь учасниць групи Pussy Riot, щодо яких порушили кримінальну справу про хуліганство після акції в одному з російських храмів у 2012 році.
 
Про це повідомляє Meduza.
 
Зазначається, що суд присудив Марії Альохіній та Надії Толоконниковій компенсації у розмірі 16 тисяч євро, а Катерині Самуцевич - 5 тисяч євро.
 
Також російська влада зобов'язана погасити судові витрати у сумі 11,7 тисяч євро.
 
В ЄСПЛ постановили, що в ході розгляду кримінальної справи щодо Pussy Riot була порушена шоста стаття Конвенції з прав людини, яка передбачає право на справедливий суд.
 
Раніше двоє членів російської протестної панк-групи Pussy Riot попросили притулку в Швеції.
 
Pussy Riot привернула до себе увагу світу в 2012 році після того, як її членів затримали і посадили за хуліганство після панк-молебню в храмі Христа Спасителя в Москві в знак протесту проти режиму Володимира Путіна.
 
Троє учасниць групи Марія Альохіна, Надія Толоконникова і Катерина Самуцевич були засуджені до двох років колонії. Згодом термін Самуцевич замінили на умовний.
 
Також повідомлялося, що під час фінального матчу Чемпіонату світу з футболу, який пройшов у Москві на стадіоні Лужники, чотири учасниці Pussy Riot вибігли на поле, вимагаючи звільнити політв'язнів і припинити незаконні арешти на мітингах.
 
Як заявили на сторінці Pussy Riot у Facebook, в останній день ЧС-2018 таким чином вони провели акцію "Міліціонер береться до Гри".
 
"Ми вимагаємо: звільнити усіх політичних в'язнів, не саджати за лайки, припинити незаконні арешти на мітингах, допустити політичну конкуренцію в країні, не фабрикувати кримінальні справи і не тримати людей просто так у СІЗО", - наголошується у заяві руху.
 
У мережі також з'явилося відео з відділку поліції, де правоохоронець, який спілкувався із затриманими, пошкодував, що "зараз не 37-й рік".