Шпигунка Росії Марія Бутіна отримала друге звинувачення в США (оновлено)

11:32, 18.07.2018
Шпигунка Росії Марія Бутіна отримала друге звинувачення в США (оновлено)

29-річній Марії інкримінують шпигунську діяльність в Америці. Фото BBC.com

Американські прокурори висунули нове звинувачення громадянці Росії Марії Бутіній, яку днями затримали в США за підозрою у шпигунстві на Росію.
 
Про це повідомляє видання Politico.
 
Журналісти нагадали, що в понеділок, 16 липня, росіянка отримала перше звинувачення. Їй інкримінують шпигунську діяльність в Америці за вказівками високопоставленого представника уряду Росії.
 
За інформацією видання, у вівторок прокурор від Округу Колумбія Джессі Ліу висунула Бутіній ще одне обвинувачення: що та намагалася налагодити зв'язки з "американською організацією, яка бореться за посилення прав на володіння зброєю з метою просування інтересів Російської Федерації".
 
Після першого звинувачення росіянці загрожувало 5 років ув'язнення, тепер їй "світять" усі 10.
 
Хоча в обвинувачувальних актах не міститься ані ім'я російського високопосадовця, на якого працювала Бутіна, ані назви вищезгаданої організації, видання з'ясувало, що йдеться про такого собі Олександра Торшина, соратника президента Росії Володимира Путіна, який довгий час підтримував Національну стрілецьку асоціацію США та має зв'язки з секретними службами Росії та представниками російського криміналітету.
 
Також відомо, що Торшин обіймає посаду заступника голови Банку Росії. На початку квітня США запровадили проти нього санкції.
 
29-річна уродженка Барнаула була затримана в неділю. У понеділок Бутіну доставили для початкового оформлення в федеральний суд округу Колумбія, де суддя-магістрат розпорядилася утримувати її поки під вартою і призначила наступне засідання на середу.
 
Бутіна, яка в'їхала в США в серпні 2016 року за студентською візою F-1, і її ментор, колишній росийский сенатор і заступник голови Центробанку Олександр Торшин, вже давно цікавлять американські спецслужби, які розслідують версію про втручання Москви в президентські вибори 2016 року.
 
Адвокат росіянки Роберт Ніл Дрісколл підтвердив ці повідомлення, повідомивши в понеділок судді, що в квітні ФБР провело обшук в квартирі Бутіної, і що кілька місяців тому вона давала свідчення на закритому засіданні сенатського комітету з розвідки. 
 
"Весь цей час ми пропонували співпрацювати з прокуратурою", - заявив Дрісколл.
 
Як пишуть кореспонденти Washington Post, які були присутні на короткому засіданні, Бутіна на ньому мовчала і лише назвала своє ім'я.
 
 
Газета підкреслює, що про арешт Бутіної було оголошено всього через кілька днів після оприлюднення обвинувачувального документа у справі 12 офіцерів ГРУ, обвинувачених у зломі комп'ютерів Демократичної партії США, і через кілька годин після того, як Дональд Трамп поставив під сумнів російське втручання в американські вибори на спільній прес-конференції з Володимиром Путіним.
 
Як завжди, всі імена, крім Бутіної, в судових документах закодовані. У них, наприклад, фігурують "російський чиновник", під яким явно мається на увазі Торшин, "Організація №1", тобто Національна стрілецька організація США, що захищає право громадян на зброю, або "Американець №1" (відомий активіст республіканської партії і публіцист Ерік Еріксон).
 
У докладному клопотанні, яке представив в суд слідчий ФБР Кевін Хелсон, наводяться цитати з електронного листування Бутіної з "російським чиновником" і розповідається про її спроби завести в США "неофіційний канал зв'язку для представників уряду Росії".
 
Дрісколл, зі свого боку, каже, що ось уже кілька місяців Бутіна співпрацює з різними урядовими установами у зв'язку з публічними твердженнями, що стосуються її контактів з американцями і росіянами.
 
Адвокат зауважив, що його підзахисна 8 годин відповідала на запитання сенаторів і надала їм тисячі документів.
 
Дрісколл доводить, що прокурори зробили з мухи слона, витлумачивши, наприклад, відвідування Бутіною в 2017 році "Національного молитовного сніданку" як щось підступних, хоча насправді вона просто намагалася завести зв'язки серед американців.
 
Повідомляється, що Бутіна, яка виросла в родині барнаульского підприємця і сама володіла сім'ю меблевими магазинами, у віці 22 років продала шість з них і перебралася до Москви, де вона стояла біля витоків громадської організації "Право на зброю", яку кілька років очолювала, а потім була членом її правління.
 
Бутіна зацікавила американські ЗМІ задовго до того, як нею зацікавилося ФБР.
 
Наприклад, ще в 2012 році колишня москвичка Юлія Йоффе, привезена в США дитиною, надрукувала в ліберальному журналі New Republic репортаж про відвідування московського тиру, в якому раніше, за чутками, практикувалося в стрільбі КДБ, а тепер верховодила Бутіна.
 
За словами американської журналістки, вона зустрічала відвідувачів, впершись руками в стегна, і з вітчизняним пістолетом "Вікінг" в кобурі.
 
Приблизно за рік до цього Бутіна заснувала "Право на зброю" і практично самостійно засунвала російський рух за це право, говорилося в статті. Однак, за словами Йоффе, він був не дуже схожим на аналогічний американський рух, який вбачає в зброї інструмент свободи.
 
Рух, створений Бутіною, також не мав відношення і до антикремлівських груп, які, як гриби, росли за рік до цього в Москві.
 
"Ні, - писала Йоффе, - її організація, в якій зараз 400 членів, являє собою збірну солянку з комуністів і націоналістів, а сама Бутіна голосує за Путіна і його "Єдину Росію".
 
 
24 липня 2012 року Торшин і Бутіна виступили в Раді Федерації з промовами за право на зброю. На їх біду за чотири дні до цього Джеймс Хоумс застрелив купу народу в кінотеатрі в Аврорі, штат Колорадо. За словами Торшина, це лише зміцнило переконання багатьох сенаторів, що якщо росіянам дати пістолети, то вони перестріляють одне одного.
 
"Ну, як можна мати так мало віри в себе і в свій народ?!" - журився Торшин, який, можливо, відчував себе затишніше серед членів НСА.
 
Як і Торшин, чиєю помічницею вона була кілька років, Бутіна є довічним членом НСА (Національна стрілецька організація, ред.). Вона стала заводити зв'язки в цій організаціїї в 2013 році і приймала в Москві її делегації. Починаючи з 2014 року, вони з Торшиним брали участь в ряді заходів НСА, в тому числі в її з'їздах.
 
НСА тяжіє до республіканців, які в масі своїй поділяють її погляди на зброю, і жертвує десятки мільйонів доларів на їхні передвиборчі кампанії. За версією слідства, діючи під керівництвом Торшина, який є впливовим російським чиновником, прихильником Путіна і видатним діячем його "Єдиної Росії", Бутіна впроваджувалася в НСА, а через неї - в оточення Трампа.
 
У 2015 році вона надрукувала в консервативному журналі National Interest статтю, в якій доводила, що лише обрання республіканця в президенти США дасть надію на поліпшення відносин між двома країнами.
 
Через кілька днів вона була на зустрічі Трампа з виборцями в Лас-Вегасі і запитала його в мікрофон: "Яка буде ваша зовнішня політика, особливо щодо моєї країни?"
 
"Я знаю Путіна, - збрехав Трамп, - і ось що я вам скажу: ми з Путіним порозуміємося". Відзначають, що це була перша з численних заяв Трампа перед виборами про його прагненні поліпшити відносини з Росією.
 
У травні 2016 року Бутіна і її начальник були на з'їзді НСА, де Еріксон намагався влаштувати Торшину зустріч з Трампом, називаючи росіянина "емісаром президента Путіна". Зустріч не вийшла, але двоє росіян швидкоплинно перетнулися на з'їзді з Дональдом Трампом-молодшим.
 
Нагадаємо, раніше Міністерство юстиції США висунуло звинувачення 12 шпигунам Росії за втручання у президентські вибори в 2016 році.