Шпигунка Кремля Марія Бутіна через секс намагалася потрапити у впливові кола США

09:23, 25.07.2018
Шпигунка Кремля Марія Бутіна через секс намагалася потрапити у впливові кола США

Бутіна жила з удвічі старшим за себе політиком-республіканцем

Марія Бутіна, росіянка, яку звинувачують у виконанні ролі агента Кремля в США, є прикладом того, як соціальні медіа можуть допомагати в прихованих операціях впливу - і не лише як пропагандистські платформи, спрямовані на розхитування або деформування громадської думки.
 
Таку думку висловив посадовець контррозвідки США, який побажав зберегти анонімність, пише Голос Америки.
 
"Бутіна використовувала старі методи роботи розвідки, з’являючись на політичних заходах, заводячи контакти, а потім додаючи їх у друзі на Facebook або LinkedIn, і навпаки. Платформи соціальних медіа корисні для планування мереж дружби та відкриття дверей", - розповів посадовець.
 
29-річній Бутіній пред'явлено звинувачення минулого тижня у виконанні ролі агента Кремля в США. Департамент юстиції стверджує, що вона регулярно контактувала з російськими спецслужбами. 
 
Її звинувачують у змові діяти від імені російського уряду і не реєструватися як іноземний агент. Бутіна не визнає себе винною.
 
Їй не було офіційно пред'явлено звинувачення в шпигунстві - швидше за все тому, що її роль не полягала в тому, щоб викрасти державні та військові таємниці, а щоб увійти в політичні кола США такими способами, як були б корисними для зовнішньополітичних цілей Росії, в тому числі для поглиблення політичних протистоянь в країнах Заходу та відкриття шляхів впливу.
 
З більш традиційних методів роботи розвідки Бутіна нібито, за словами американських прокурорів, використовувала пропонування сексу американським політикам і лобістам, в одному з випадків - щоб спробувати отримати роботу в американській лобістській організації, яка була її ціллю. 
 
Вона жила з удвічі старшим за себе політиком-республіканцем, який був ідентифікований в американських ЗМІ як лобіст Пол Еріксон.
 
Жінка, яка приїхала до США у 2014 році за студентською візою, заснувала в Росії групу під назвою "Право на носіння зброї" і використовувала рух для проникнення в Національну стрілецьку асоціацію (NRA) та консервативні лобістські групи, щоби влитися в американські політичні кола.
 
Платформи соціальних медіа дуже допомагали їй у цій справі: вона прокладала собі шлях через консервативну політику США, вихваляючись на власній сторінці у Facebook зустрічами, серед іншого, з колишніми кандидатами в президенти від республіканців Ріком Санторумом та Скоттом Вокером, нинішнім губернатором штату Вісконсин.
 
Використання відкритих платформ для соціальних мереж також несе ризик: якщо бути активним на Facebook, зростає шанс бути викритим, викликаючи увагу сторожів контррозвідки, а також журналістів. Посадовець контррозвідки зауважує, що Бутіна однаково привертала до себе увагу як своєю активністю в соціальних мережах, так і фізичною діяльністю. Настільки, що розвідувальний комітет Сенату навіть викликав її свідчити раніше цього року.
 
Як повідомлялося, 15 липня у Вашингтоні затримали 29-річну громадянку Росії Марію Бутіну, її підозрюють у шпигунстві на користь Росії. Їй висунули ще одне звинувачення в тому, що вона намагалася налагодити зв'язки з "американською організацією, яка бореться за посилення прав на володіння зброєю ... з метою просування інтересів Російської Федерації".
 
Після першого звинувачення росіянці загрожувало 5 років в'язниці, тепер їй "світять" всі десять. З'ясувалося також, що в 2014 році Бутіна агітувала мешканців українського Донбасу за створення т.зв. "Новоросії".