Отруєний «Новачком» Чарлі Роулі звинувачує себе у смерті подруги

11:35, 25.07.2018
Отруєний «Новачком» Чарлі Роулі звинувачує себе у смерті подруги

Флакон з "Новачком" знайшли в будинку Чарльза Роулі. Фото РА

Житель англійського містечка Еймсбері Чарлі Роулі, який постраждав від отруєння нервово-паралітичною речовиною в кінці червня, розповів, що сам подарував своїй подрузі флакон, в якому, як згодом з'ясувалося, був "Новачок".
 
Подруга Роулі Дон Стерджесс отримала більш серйозну дозу отруйної речовини і померла 9 липня, пише bbc.com.
 
В інтерв'ю телеканалу "Ай-ті-ві" Роулі, якого виписали з лікарні кілька днів тому, розповів, що флакон був в закритій, дорогій на вигляд коробці і в целофановій упаковці, тому він вирішив, що це справжні парфуми.
 
Де саме він знайшов коробку, Роулі згадати не зміг.
 
Коробка з пляшкою лежала вдома у Роулі кілька днів, після чого він подарував її Стерджесс.
 
Крім флакона в коробочці був зроблений із пластику розпилювач.
 
Роулі передав упаковку Стерджесс, яка відразу впізнала бренд парфумів, відкрила їх, побризкала рідину на зап'ястя, після чого потерла руки одна об одну.
 
"Мабуть так вона і захворіла. Напевно, так був заражений і я. Коли вставляв розпилювач до флакона, частина рідини потрапила мені на руки, але потім я помив руки під краном", - додав він.
 
Роулі розповів, що речовиною у флаконі була масляниста субстанція. 
 
"Я її понюхав, але парфумами не пахло. На руках відчувалася жирність. Я помив руки і більше про це не думав. Все відбулося дуже швидко", - сказав він.
 
Через 15 хвилин Дон Стерджесс відчула себе погано, запитала, чи немає у Роулі таблеток від головного болю, і сказала, що їй потрібно лягти в ванну.
 
"Я зайшов у ванну кімнату, вона лежала повністю одягнена у ванній, виглядала вона зовсім погано", - говорить Роулі.
 
Через тиждень вона померла. Роулі виписали через три тижні після отруєння.
 
Роулі звинувачує себе за те, що сталося і обурюється поведінкою "безвідповідальних людей", які залишили отруту в місцях, де її могли знайти інші.
 
За його словами, Дон Стерджесс була "чудовою жінкою, яка готова була прийти на допомогу всім, хто цього потребував".
 
Дон Стерджесс, як розповів Роулі, мала переїхати з Солсбері в Еймсбері, але цьому не судилося статися.
 
Британська влада звернулася до жителів Солсбері та інших міст з попередження не підбирати знайдені в громадських місцях предмети, особливо шприци, голки, косметику або предмети, зроблені з пластику, металу або скла.
 
Нагадаємо, 30 червня в сусідньому з британським Солсбері місті Еймсбері були виявлені дві людини без свідомості. Поліція припускає їх контакт з невідомою речовиною.Чоловіка та жінку відправили до лікарні в Солсбері. Британська поліція заявила, що вони теж отримали ураження нервово-паралітичною отрутою "Новічок"
 
8 липня 44-річна британка Дон Стерджесс, яку госпіталізували 30 червня у місті Еймсбері неподалік Солсбері після отруєння нервово-паралітичною речовиною "Новачок", померла. Натомість отруєний "Новачком" в Еймсбері британець Чарлі Роулі прийшов до тями 10 липня.
 
Отруєнню в Еймсбері передував гучний скандал з отруєнням Сергія Скрипаля і його доньки. Так, 4 березня в британському Солсбері було отруєно колишнього офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його доньку Юлію. Британія звинуватила Росію в хімічній атаці на території її країни. Через це із понад 30 країн вислали російських дипломатів. Росія відмовляється визнавати, що отрута вироблена та привезена із її території.
 
При цьому Організація із заборони хімічної зброї підтвердила отруєння Сергія та Юлії Скрипалів "Новачком", який виготовлявся в Росії.
 
Окрім того, нещодавно стало відомо, що за наказом президента Росії Володимира Путіна невдовзі мають ліквідувати військове містечко Шихани в Саратовській області, в якому, за твердженням британської розвідки, могли розробити нервово-паралітичну речовину "Новачок".