Швейцарія надала документи щодо розкрадання другом Януковича «Укртрансаміаку»

12:22, 25.07.2018
Федеральне відомство юстиції Швейцарії наприкінці червня передало Генпрокуратурі України документи, які стосуються справи про розкрадання коштів "Укртрансаміаку".
 
Про це йдеться у відповіді на запит DW.
 
Йдеться про банківський рахунок в одному зі швейцарських банків, підконтрольний Віктору Бондику - колишньому голові "Укртрансаміаку" і соратнику Віктора Януковича.
 
Швейцарські правоохоронці підозрюють, що кошти, виведені Бондиком з України, можуть бути вкраденими у держпідприємства. 
 
За даними зі судового реєстру Швейцарії, на рахунку, підконтрольному Віктору Бондику, арештовано 7 мільйонів євро і 21 мільйон доларів США.
 
Українські правоохоронці зможуть повернути ці кошти державі, якщо доведуть їх незаконне походження.
 
Передача документів Швейцарією стала можливою після рішення Федерального суду. Бондик і його швейцарські адвокати роками опиралися передачі доказів українській стороні і запевняли, що гроші мають законне походження.
 
Віктор Бондик був дуже близьким із екс-президентом Віктором Януковичем. Його старший брат Валерій був депутатом Донецької облради і Верховної Ради від Партії регіонів.
 
Віктор Бондик майже 10 років, до кінця 2016 року, очолював стратегічне держпідприємство "Укртрансаміак", яке управляє аміакопроводом від російського міста Тольятті до Одеси.
 
Паралельно Віктор Бондик розвивав свій бізнес. Він вкладав кошти у різні сфери - від промисловості до будівництва. Активи оформлювали через британську компанію Nova Astrum Limited на підконтрольний Бондику офшор Richmond Investments Limited.
 
За роки, поки Бондик був головою "Укртрансаміаку", портфель його інвестицій, згідно зі звітністю у британському реєстрі компаній, зріс більш ніж у 10 разів.
 
Також є десятки неформально пов'язаних із ним компаній, які використовувалися для "схем" незаконного збагачення, підозрюють правоохоронці. 
 
Зокрема, у справах, зміст яких частково доступний у судовому реєстрі, йдеться про мільйонні трати бюджетних грошей на встановлення автоматичної системи газового пожежогасіння насосних станцій аміакопроводу "Тольятті - Одеса", яку так і не встановили.
 
Крім того, Бондика підозрюють у розтраті коштів на послуги підставних фірм з діагностики аміакопроводу, яку не проводили. 
 
Зі справ також випливає, що до ремонту аміакопроводу за завищеними цінами залучалися підприємства, які були у власності Віктора Бондика.
 
Як пише DW, кримінальну справу за фактом розтрати коштів "Укртрансаміаку" ГПУ відкрила ще у грудні 2013 року. Спершу йшлося про розтрату 6,5 мільйонів гривень за обладнання на модернізацію аміакопроводу, яке так і не встановили.
 
Протягом 2014 року до справи додалися нові масштабні епізоди за підозрою у розкраданні і виведенні на офшорні фірми десятків мільйонів гривень.
 
Загалом у кримінальній справі за підозрою у розкраданні майна "Укртрансаміаку" вже 12 епізодів, загальна сума збитків за якою перевищує 700 мільйонів гривень.
 
У грудні 2014 року Віктор Бондик відкрив від імені підконтрольної йому нідерландської компанії Spes Asset Management B.V. рахунок у швейцарському банку Bank Vontobel AG, на який з Нідерландів почали надходити мільйонні перекази.
 
Тим часом в Україні тодішній міністр економіки Айварас Абромавичус заявив про масштабні зловживання з боку керівника "Укртрансаміаку".
 
А швейцарська служба фінансового моніторингу у липні 2016 року передала прокуратурі в Цюриху повідомлення про підозру у відмиванні коштів, імовірно, виведених з цього підприємства Віктором Бондиком. Йдеться про кошти, що надійшли до Швейцарії через Нідерланди, на рахунки підконтрольної Бондику Spes Asset Management B.V. 
 
Місяцем пізніше швейцарська прокуратура розпорядилася арештувати 7 мільйонів євро і 21 мільйон доларів. Правоохоронці підозрюють, що кошти, вкрадені в "Укртрансаміаку", підозрюваний вивів, коли в Україні було призупинено слідство проти нього.
 
Кошти будуть під арештом, доки українська сторона не доведе у суді їх незаконне походження. Якщо цього не станеться, гроші розморозять.