Суд скасував 7-мільярдний штраф голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва

13:54, 27.07.2018
Суд скасував 7-мільярдний штраф голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва

Енергомитниця заявила, що має намір оскаржити це рішення суду (фото: Дзеркало тижня)

Подільський районний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення Енергетичної митниці ДФС оштрафувати голову правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва на 7 мільярдів гривень.
 
Таке рішення було винесено 23 липня і оприлюднене напередодні, передає enkorr.
 
Суд не знайшов правопорушень в діях "Нафтогазу" як компанії і Коболєва як посадової особи і закрив розпочату Енергомитницею справу про порушення митних правил, в рамках якої був виписаний штраф.
 
До офіційної публікації рішення Енергомитниця заявила, що має намір оскаржити це рішення суду.
 
Нагадаємо, штраф був виписаний начальником Енергомитниці Ігорем Піковським в лютому 2018 року. Митниця звинуватила Коболєва в тому, що він не забезпечив подачу додаткової митної декларації з повним пакетом супутніх документів при оформленні імпорту газу з Росії в 2015 році, що призвело до несплати ПДВ на суму 2,3 млрд гривень.
 
Йдеться про покупки природного газу у "Газпрому" в жовтні 2015 року. "Нафтогаз" досі не закрив митну декларацію з цього імпорту, оскільки сторони не пописали акту прийому-передачі.
 
НАК пояснює це тим, що "Газпром" включив в цей акт обсяги газу, які несанкціоновано поставляються російською компанією на непідконтрольні Україні території Донецької та Луганської областей. Ці обсяги "Нафтогаз" не визнає і відмовляється підписувати виставлений "Газпромом" акт.