На Личаківському цвинтарі поляки пошкодили щити на статуях польського військового меморіалу

15:07, 29.07.2018
На Личаківському цвинтарі поляки пошкодили щити на статуях польського військового меморіалу

Леви на Цвинтарі Орлят у Львові (фото: zaxid.net)

На території польського військового Цвинтаря Орлятна території Личаківського кладовища група молодиків із Польщі пошкодити дерев’яні реставраційні щити навколо скульптур левів.

Про це повідомляє Zaxid.net.

За словами директора ЛКП "Музей "Личаківський цвинтар" Михайла Нагая о 16:30 28 липня близько десяти молодиків спортивної статури розпочали розбирати реставраційні щити, які закривають скульптури двох левів біля арки на вході до польських військових поховань.

"Вони пошкодили щити, повиривали цілі шматки і рушили до входу. Вже на вході цих людей спробувала затримати наша охорона. Однак чоловікам вдалося вирватися за браму і там вони почали розбігатися хто куди", – прокоментував журналістам деталі інциденту Михайло Нагай.

Під час конфлікту провокаторів з охороною по вул. Мечникова проїжджала машина патрульної поліції. Поліції спільно з охороною цвинтаря вдалося затримати одного з провокаторів.

"Цей чоловік польською повідомив, що вирішив "визволити левів". Це абсолютно неприпустима поведінка, яку інакше як провокацією назвати не можна", – заявив директор Личаківського цвинтаря Михайло Нагай.

Пізніше Zaxid.net вдалося з'ясувати, що затриманий назвався мешканцем Кракова. Його ім’я Матеуш Пасек. Чоловік також розповів, що у групі було 9 осіб. Всі вони зупинилися в одному з львівських хостелів.

Дві історичні скульптури левів повернули на Цвинтар Орлят у грудні 2015 року. Леви стерегли вхід на цвинтар з південного боку. Один із них мав на щиті напис польською мовою "Zawsze wierny", що в перекладі означає "Завжди вірний". Його доповнював напис на іншому камені "Tobie Polsko" - у перекладі: "Тобі, Польщо".

На одному із щитів також був герб Польщі, на іншому – герб Львова. Скульптури з цвинтаря прибрала радянська влада у 70-х роках минулого століття.

Після вивезення історичні леви опинились у двох місцях: обабіч траси на виїзді зі Львова до Винник і на Кульпаркові поблизу психіатричної клініки. Написи на щитах знищили.

Повернення левів на Цвинтар Орлят у 2015 році призвело до політичного скандалу, оскільки перевезення здійснили з ініціативи польського міністерства культури без погодження з відповідними українськими органами влади. Відтоді скульптури стояли закриті дерев'яними щитами.

Нагадаємо, на Цвинтар Орлят кинули вибухівку.