Російська блокада Азову: Україна має розірвати договір про спільну акваторію та готуватися до війни на морі

14:21, 03.08.2018
Російська блокада Азову: Україна має розірвати договір про спільну акваторію та готуватися до війни на морі

Кремль може направити війська для захоплення азовських портів України (фото: iz.ru)

У відповідь на беззаконня, яке чинить Росія в Азовському морі, Україна має припинити дію договору, який Кучма підписав із Путіним після атаки на Тузлу, перейти в Азові на режим міжнародного морського права та готуватися до вторгнення російських військ з моря.

Відповідну думку в інтерв виданню "Новая газета" висловив Олександр Клименко, редактор сайту BlackSeaNews, який постійно моніторить ситуацію із блокадою суден в Азовському морі та в районі Керченського проливу.

"Україна повинна заявити або про денонсацію договору 2004 року, або про його припинення. І проінформувати Росію, щоб автоматично вступили в дію відповідні положення Конвенції ООН з морського права, і ось - дванадцятимильної зона. Далі віддається наказ прикордонній службі і ЗСУ забезпечити охорону", - сказав він.

У відповідь київська спецкореспондентка "Новой газети" запитала, чи не загостриться конфлікт після таких дій України?

"Значить, треба бути готовими до вторгнення. Про відновлення переговорного процесу з Росією щодо делімітації і демаркації кордону згадувати не має сенсу", - продовжив Олександр Клименко.

Під час інтерв’ю обговорювалася одна із найочевидніших причин агресії Росії в Азові - шантаж України з метою відновлення подачі води по Північнокримському каналу.

"Після агресії на Донбасі і в Криму ми виходимо з того, що від Росії має сенс чекати тільки війну з моря - комбіновану, гібридну, яку завгодно", - додав Олександр Клименко.

Він нагадав, що Кремль міг організувати вторгнення в Одесу ще 2 травня 2014 року, але тоді в Чорному морі були військові кораблі НАТО.

Водночас без погодження одночасно України та Росії військові кораблі НАТО зайти в води Азовського моря не можуть: це положення закріплене у договорі, який радить розірвати Олександр Клименко.

Нагадаємо, в Азовському морі та поблизу незаконного Керченського мосту російські силовики блокують проходи та влаштовують перевірки торгових суден.