Патріарх Філарет озвучив можливі строки надання Томосу про автокефалію

09:22, 05.08.2018
Патріарх Філарет озвучив можливі строки надання Томосу про автокефалію

Патріарх Філарет уточнив дати, коли нададуть Томос про автокефалію для церков в Україні (фото: Київський Патріархат - УПЦ КП / Facebook)

Патріарх Філарет назвав можливі строки надання Томосу про автокефалію, який Україна отримає вже найближчими місяцями: наприкінці серпня або у вересні цього року.

Про це заявив предстоятель УПЦ КП - патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет, передає "5 канал".

За словами Філарета, після цього всі архієреї Київського патріархату, Української автокефальної церкви та Московського патріархату, які зверталися до Вселенського патріарху із проханням про автокефалію, мають зібратися на Об'єднавчий собор.

На ньому оберуть предстоятеля Української Помісної Православної Церкви.

"Сподіваємося, що або наприкінці серпня, або на початку вересня на цьому засіданні Священного Синоду буде прийняте рішення про надання Томосу.

Значить, ми повинні провести Об'єднавчий собор. Хто ми? Ті архієреї, які звернулися до Вселенського патріарху. Цей єпископат на архієрейському соборі повинен обрати єдиного предстоятеля Української православної церкви", - підкреслив Патріарх Філарет.

Нагадаємо, Патріарх Філарет прогнозував, що Томос нададуть до кінця 2018 року. Він також заявив, що після отримання Томосу приходи Московського патріархату перейдуть до української церкви.

Що таке Томос і навіщо він потрібен українській церкві, читайте в "УМ".