У Легедзиному реконструювали бій прикордонників 1941 року

11:23, 07.08.2018
У Легедзиному реконструювали бій прикордонників 1941 року

"Реконструкторів-прикордонників зразка 41 року в Україні дуже мало. На нашій вчорашній події він був лише один", - пишуть організатори (фото: Державний історико-культурний заповідник "Трипільська культура" / Facebook)

На Черкащині, вперше в історії після закінчення Другої світової війни, відбулася військова реконструкція Легедзинського бою 1941 року. Подивитися цей бій і згадати історію рідного краю прийшли чимало тамтешніх жителів та туристів.

Про це повідомляють у Державному історико-культурному заповіднику "Трипільська культура", який і виступив ініціатором реконструкції.

Реконструктори майстерно відтворили той героїчний бій, у якому брали участь прикордонники зі службовими собаками, і який був одним з низки боїв, що точилися в районі села Легедзине Тальнівського району три дні поспіль –30, 31 липня і 1 серпня 1941 року.

Тоді війська в районі Умані стримували наступ німців на Дніпропетровськ-Кіровоград. Бої точилися як на північних підступах до села, так і в самому селі. В тих боях загинуло біля 250 бійців, серед яких багато прикордонників.

У історико-культурному заповіднику розповідають, що братська могила загиблих у Легедзиному бійців знаходиться в центрі села, а пам'ятний знак прикордонникам та їхнім службовим собакам було встановлено у 2003 році на місці одного з курганів скіфського могильника.



У Державному історико-культурному заповіднику "Трипільська культура" дякують за організацію реконструкції, яка допомагає згадати і зберегти історію, керівнику реконструкції Олександру Назарову, заввідділом охорони культурної спадщини заповідника, а також військовим реконструкторам з Одеси, Запоріжжя, Кропивницького, Черкащини, Київщини. Окрема подяка, кажуть, за допомогу керівництву Тальнівської РДА, райради, управління АПК та агрофірмі "Легедзине".

«Коли дивишся і коли береш участь в постановці, то ставлення до ситуації 1941 року загострюється, і розуміння війни стає глибшим. Сльози на очах виступають. Це хороший наочний урок історії, яку не можна забувати», – такий відгук на реконструкцію Легедзинського бою розмістила у соціальних мережах користувачка Анастасія Кучер.

Як повідомляла "УМ", біля історичного музею в Києві реконструктори влаштували фестиваль "Цивілізація".