Із фільму про Василя Стуса вирізали заплановані сцени про участь Віктора Медведчука у засудженні поета

09:28, 11.08.2018
Із фільму про Василя Стуса вирізали заплановані сцени про участь Віктора Медведчука у засудженні поета

Роль Василя Стуса грає Дмитро Ярошенко. Він підтвердив, що у сценарії була сцена у залі суду з Медведчуком. (Фото зі сторінки Романа Кулика із "Фейсбука")

Із байопіку про Василя Стуса під робочою назвою "Птах душі" були прибрані всі згадки про участь Віктора Медведчука у засудженні поета.

Скандал розгорівся після того, як про вирізані сцени, які розкривають участь одіозного політика у знищенні волелюбного українця, повідомив актор і тележурналіст Геннадій Попенко.

"Проходячи кастинг на фільм "Стус", я читав сценарій до фільму. У ньому БУЛА сцена останнього суду над Стусом. Саме того суду, що його Стус та українська інтелігенція не визнавали, але адвокат Стуса, товариш Медведчук, визнав не лише суд, а й Стусову "провину", – написав він.

Геннадій Попенко запевнив, що актора на роль Віктора Медведчука знайшли, адже цей персонаж був одним із ключових в судовому процесі, адже відповідав за "захист", визнавав рішення суду попри відмову від нього Василя Стуса.

Саме під час заслання, до якого засудили українського поета за участі "адвоката" Віктора Медведчука, Василь Стус помер у 1985 році.

"Зі слів учасників знімального процесу "продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука" і сказали, що якщо вони хочуть дозняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом", - додав Геннадій Попенко, натякнувши, що це - цензура.

Виданню "Українська правда. Життя" продюсер стрічки Артем Денисов заявив, що сцени із Віктором Медведчуком були заплановані, але їх прибрали через задовгий хронометраж стрічки.

"Так, видалили дійсно, але не тільки цю сцену, але й деякі інші. Перш за все, бо сценарій спочатку передбачав майже 180 хвилин", – зазначив продюсер.

Він запевнив, що згадки про Віктора Медведчука  з фільму виключно задля скорочення хронометражу, а не через дзвінок із офісу політика, інформацію про який він назвав фейком.

Фільм про Василя Стуса, який створює UM GROUP Production за підтримки Державного агентства України з питань кіно, має вийти на екрани у 2019 році.

Нагадаємо, у січні 2018 роців відзначалося 80 років з дня народження Василя Стуса.