Вороги довкола: Трамп обмежує доступ до таємних матеріалів і розлютив пресу

17.08.2018
Вороги довкола: Трамп обмежує доступ до таємних матеріалів і розлютив пресу

Я вам покажу, як президента (мене) критикувати!

Таємниці за сімома замками 

 
Президент США Дональд Трамп позбавив екс-директора Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Джона Бреннана доступу до таємних матеріалів.
 
 
Про це йдеться в його заяві, оприлюдненій Білим домом. Причиною стало те, що Бреннан виступив «із серією необґрунтованих і обурливих звинувачень» на адресу ниніш­ньої адміністрації президента США. 
 
У заяві американського президента також iдеться про те, що він вивчає можливість позбавлення доступу до таємних документів і інших колишніх високопосадовців, які критикували його.
 
До переліку ввійшли екс-глава Федерального бюро розслідувань Джеймс Комі, екс-директор Національної розвідки Джеймс Клеппер, екс-глава ЦРУ Майкл Хайден, екс-помічниця Обами з національної безпеки Сюзан Райс і колишня в.о. міністра юстиції Саллі Єйтс.
 
Екс-глава ЦРУ назвав рішення Дональда Трампа зловживанням владою і помстою за критику.
 
«Ця акція є частиною більш широких зусиль пана Трампа з придушення свободи слова і покарань критиків. Це повинно турбувати всіх американців, у тому числі розвідників», — написав він у «Твіттері». Бреннан неодноразово критикував Трампа і його політику.
 
Він очолював ЦРУ з 2013 по 2017 роки і залишив свій пост у день інавгурації нинішнього президента США. Він, зокрема, не виключав, що у Росії є компромат на Дональда Трампа. Джон Бреннан назвав поведінку Трампа після зустрічі з Путіним у Гельсінкі «нічим іншим, як зрадою».
 
За день до заяви Трампа Бреннан звинуватив американського президента в тому, що він «не відповідає мінімальним стандартам порядності, вихованості та чесності».
 
Приводом стала реакція американського президента на книгу колиш­ньої співробітниці Білого дому Омароси Маніголт Ньюман, яка назвала Трампа «расистом», «жінконенависником» і людиною, «абсолютно позбавленою співчуття»
 
. «Схоже, що ви ніколи не зрозумієте, як це — бути президентом, а також хорошою, гідною і порядною людиною. Надзвичайно прикро і вкрай небезпечно для нашої нації», — заявив Бреннан.

«Ця брудна війна з вільною пресою має закінчитися»

Усіх, хто виступає з критикою на його адресу, Трамп називає «ворогами народу». До їх числа потрапили, зокрема, всі представники Демократичної партії та більшість серйозних американських ЗМІ. У зв’язку з цим американські ЗМІ об’єдналися, щоб дати відсіч президенту США, чия риторика стосовно видань стає все агресивнішою. 
 
Більше 100 газет виступили зі спільною акцією, щоб припинити «цю брудну війну». Сотня з лишком американських видань надрукувала  редакційні статті, в яких вони дають відповідь на неодноразові нападки президента США Дональда Трампа на ЗМІ.
 
Організатором акції виступила газета «Бостон Глоуб», редакційний колектив якої закликав колег засудити ворожість президента до ЗМІ.
 
«Ця брудна війна з вільною пресою має закінчитися», —  йдеться у зверненні. 
 
Видань, які приєднались до акції, може виявитися значно більше, ніж сто. Це перша скоординована відповідь журналістів на дії Дональда Трампа, який з гідною подиву затятістю та регулярністю вступає в конфлікт iз американськими ЗМІ та окремими журналістами, звинувачуючи їх у поширенні «фальшивих новин». І робить це з самого початку свого президентства. 
 
Словосполучення «фальшиві новини» фігурувало у твітах Трампа більше 300 разів. Це при тому, що за 558 днів президентства Дональд Трамп уже зробив понад чотири тисячі некомпетентних, перекручених чи взагалі брехливих заяв, про що повідомила 2 серпня газета «Вашингтон Пост».
 
Як пише видання, це в середньому 7,6 неправдивих заяв на день. Цікаво, що за перших 100 днів на посаді Трамп у середньому робив 4,9 неправдивих заяв на день. Відтоді цей показник лише зростає, зауважує «Вашингтон Пост».
 
В останні місяці Трамп у своїй війні став переходити будь-які межі пристойності. Вже не лише журналісти, а й правозахисники світового рівня кажуть, що риторика Трампа по відношенню до ЗМІ є небезпечною для суспільства, її порівнюють із закликами до насилля.
 
В експертному звіті організації з свободи слова ООН також зазначається, що нападки президента США на ЗМІ порушують засадничі норми свободи друку та ризикують стати каталізатором для реального насилля, скерованого проти журналістів.