ЄСПЛ зобов’язав Росію повідомити про стан українців-політв'язнів Клиха, Балуха, Куку та Литвинова

09:19, 24.08.2018
ЄСПЛ зобов’язав Росію повідомити про стан українців-політв'язнів Клиха, Балуха, Куку та Литвинова

Політв’язень Володимир Балух (фото: Крим.Реалії)

Європейський суд з прав людини чекає від уряду Росії, що той до 5 вересня поінформує ЄСПЛ про стан здоров'я українських політв'язнів Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку та Сергія Литвинова, а також про їхнє медичне обслуговування.
 
Про це повідомив у Facebook міністр юстиції Павло Петренко.
 
За його словами, таким чином суд "дуже швидко" відреагував на запит від уряду України.
 
"Рішення ЄСПЛ: Росія має до 5 вересня надати інформацію щодо стану здоров’я цих політв’язнів, яке медичне обслуговування ним надавалось та чи надається таке обслуговування зараз", - розповідає міністр.
 
Крім того, зазначає він, згідно з рішенням ЄСПЛ, Росія також має надавати інформацію щодо політичних в’язнів, в доступі до яких вона з вигаданих причин відмовляла українським консулам, омбудсмену Людмилі Денісовій та іншим представникам Української держави та активістам.
 
Як пояснив заступник Петренка Іван Ліщина, ЄСПЛ у четвер надав відповідь уряду України на його заяву про застосування правила 39 регламенту суду (невідкладні забезпечувальні заходи) до Клиха, Балуха, Куку та Литвинова.
 
"В рамках розгляду цієї заяви уряд Росії має проінформувати суд про стан здоров’я цих політичних в’язнів. Зокрема уряд Росії має надати Суду інформацію щодо того, яке медичне обслуговування надавалось зазначеним особам та чи надається таке обслуговування зараз, чи відмовлявся хтось з них, зокрема п. Балух, від їжі і які саме заходи приймались в зв’язку з цим", - пише він у Facebook .
 
За словами Ліщини, таким чином ЄСПЛ "пробиває інформаційний вакуум", який створила Росія навколо питань стану здоров’я українських політв’язнів в місцях незаконного ув’язнення.
 
Як раніше зазначив політолог Володимир Фесенко, раціональні інтереси Путіна повинні змусити його звільнити Олега Сенцова, адже розраховувати на його співчуття у даній ситуації не доводиться. Одним із найважливіших індикаторів того, що справа зрушила з мертвої точки, буде скасування виборів на окупованій Росією території ОРДЛО восени нинішнього року.