У Сімферополі обшукали дім активістки Ольги Павленко за підозрою у зв’язках із Правим сектором

12:21, 29.08.2018
У Сімферополі обшукали дім активістки Ольги Павленко за підозрою у зв’язках із Правим сектором

Ольга Павленко - активістка Українського культурного центру в окупованому Криму. (фото: Crimean Human Rights Group / Facebook)

В окупованому СІмферополі силовики російськогої ФСБ провели обшук у будинку активістки Українського культурного центру Ольги Павленко за підозрою у зв’язках із забороненим у Росії Правим сектором.

Про це повідомляється на сторінці facebook-спільноти Кримська солідарність.

"29 серпня приблизно з 6 ранку у помешканні (м. Сімферополь) активістки Українського культурного центру Ольги Павленко представники окупаційної влади Криму проводили обшук. За доступною інформацією, приводом для обшуку стала підозра окупаційної влади щодо ймовірної причетності активістки до діяльності "Правого сектору", - ідеться в повідомленні правозахисників.

За даними "Кримської солідарності" Ольга Павленко перебуває після обшуку вдома із своїм чоловіком. Станом на 10:30 вони очікували на приїзд адвоката, без якого відмовляються спілкуватися із силовиками.

Кримська правозахисна група опублікувала відкритого листа із вимогою припинити переслідування громадянки України, яка живе в окупації.

"Правозахисні організації категорично засуджують дії окупаційної влади Криму щодо переслідування активістки Ольги Павленко у Криму. Правозахисники також вимагають від окупаційної влади, підконтрольній РФ, негайно припинити порушення прав людини, відпустити незаконно затриману громадянку України, повернути її майно", - зазначається у зверненні.

"Звертаємося до влади України щодо проведення ефективного розслідування фактів переслідування громадянки України Ольги Павленко з метою подальшого притягнення до відповідальності всіх осіб, винних у грубих порушеннях прав людини у Криму. Звертаємося до міжнародної спільноти та міжнародних організацій щодо привернення уваги до факту переслідування Ольги Павленко з метою політичного та дипломатичного тиску на РФ задля припинення систематичного переслідування українських активістів Криму.", - додають правозахисники.

Наголошується, що Український культурний центр не є політичною організацією, а створений активістами після окупації півострову з метою збереження і популяризації в Криму української культури.

Ольгу Павленко, як і інших активістів центру, "правоохоронці" окупаційної адміністрації викликають на допити та "бесіди", цікавлячись роботою щодо створення та випуску активістами УКЦ просвітницької газети “Кримський терен”. При цьому на проукраїнських активістів здійснювали інші форми тиску та впливу з метою перешкоджання їх діяльності.

Звернення про захист Ольги Павленко із вимогами політико-дипломатичного тиску на Росію підписали: виконавчий директор "Української Гельсінської спілки з прав людини" Олександр Павліченко, голова правління "Кримської правозахисної групи" Ольга Скрипник, координаторка "Медійна ініціатива за права людини" Марія Томак, виконавчий директор "Освітній дім прав людини в Чернігові" Сергій Буров та голова правління "Центр інформації про права людини" Тетяна Печончик.

Нагадаємо, ФСБ затримала в Армянську кримського татарина Решата Медінова.