Екологічна катастрофа в Армянську: вітер подув на Херсон, 37 прикордонників отруїлися, дітей і вагітних евакуюють (фото)

15:27, 07.09.2018
Екологічна катастрофа в Армянську: вітер подув на Херсон, 37 прикордонників отруїлися, дітей і вагітних евакуюють (фото)

Щоранку іржава роса покриває дерева, машини, металеві предмети, розповідають на Херсонщині (фото: Ісмаїл Халіков)

6 вересня через зміну напрямку вітру 37 прикордонників отруїлися випареннями з окупованого Армянську, 5 із них направили в госпіталь в Одесу.
 
Пункти пропуску "Каланчак" і "Чаплинка" закрили.
 
Про це повідомив голова Херсонської обласної держадміністрації Андрій Гордєєв на зустрічі з населенням Каланчацького району щодо наслідків викидів в окупованому Армянську.
 
"За даними та інформацією працівників заводу з самого Армянська дуже велика кількість працівників на лікарняному. По самому Армянську велика концентрація сірчастого ангідриту, велика кількість скарг серед мешканців міста", - цитує його "Херсонщина за день".
 
Він повідомив, що окупаційна влада вивезла дітей. "Дуже багато людей взяли дітей та поїхали в Україну на материк", - додав Гордєєв.
 
За його словами, "до вчорашнього дня в Херсонській області не було зафіксовано жодного випадку погіршення здоров’я у зв’язку з надзвичайною ситуацією".
 
"2 дні працювала бригада лікарів, оглянули вони більше 800 людей. У 16 дітей були схожі симптоми, але діагноз не підтвердився. Причин для паніки в Херсонській області немає", - сказав голова Херсонської ОДА.
 
 
Як каже чиновник, у четвер 6 вересня змінився вітер і зачепив КПВВ "Каланчак" і "Чаплинка". "37 прикордонників отримали отруєння, 5 направлені в госпіталь в Одесу. З метою недопущення ситуації, і з врахуванням погоди - змін вітру було прийняте рішення про тимчасове закриття обох КПВВ", - повідомив він.
 
Водночас, як повідомив obozrevatel.com глава Мірнінского ОТГ Андрій Сучок, з Херсонської області в п'ятницю, 7 вересня, після обіду розпочнеться евакуація дітей.
 
"Вирішили почати вивіз дітей. Перших будуть вивозити з села Преображенське, яке найбільше постраждало", - сказав він.
 
 
За його словами, дітей відправлять в санаторії Скадовська. "Маленькі діти поїдуть з мамами, постарше - самі. Також відправимо і вагітних. Але вивозити будемо тільки тих, хто погодиться", - говорить глава ОТГ.
 
Місцеві жителі села Преображенське розповідають, що "Кримський титан" досі працює, не дивлячись на те, що окупаційна влада півострова обіцяла його зупинити.
 
"Деякі труби ще димлять. Нам з села це добре видно. І щоранку іржава роса покриває дерева, всі предмети. У дворі труби, машина, металеві підвіконня - все в коричнево-зеленій жирній суміші", - розповів місцевий житель Микола Якимов.
 
 
У Преображенської амбулаторії також розповідають, що люди продовжують звертатися зі скаргами на головний біль, слабкість, кашель, свербіж.
 
Також від хімічних викидів постраждали села Олександрівка, Гаврилівка, Каланчак.
 
На самому "Кримському титані" повідомляють, що повністю призупинити роботу заводу збираються до 11 вересня.
 
Як стало відомо 28 серпня, на півночі окупованого Криму в Армянську 23-24 серпня стався викид невідомої речовини в атмосферу. Через нього утворився маслянистий наліт на дахах будинків і листі дерев.
 
При цьому окупаційна влада визнала проблему лише після того, як про неї два дні повідомляли у соцмережах. Згодом голова окупаційної адміністрації Криму Сергій Аксьонов повідомив, що викид забруднюючих речовин стався із заводу "Кримський Титан", який приписують Дмитру Фірташу.
 
На Херсонщині прикордонники також зафіксували факт хімічного забруднення з території окупованого Криму. Вони скаржаться на погане самопочуття через випари невідомої речовини на титановому заводі "Кримський титан".
 
Згодом з'ясувалося, що викид на заводі "Кримський титан" стався через влучення в нього російських снарядів. Українська омбудсвумен Людмила Денісова попросила ООН втрутитися в ситуацію з екологічною катастрофою в Армянську.
 
Напередодні до лікарні в Херсоні потрапили 15 дітей, у них підозрюють отруєння викидами з окупованого Армянська. Частина шкіл та дитсадків Херсонщини припинили навчання.