В РПЦ погрожують розколом Константинополю у разі появи незалежної української церкви

13:05, 09.09.2018
В РПЦ погрожують розколом Константинополю у разі появи незалежної української церкви

Вселенський патріарх Варфоломій приймав у своїй резиденції патріарха Кіріла (фото: Громадське)

В Російській православній церкві погрожують Константинополю "розколом православного світу" та відділенням через те, що Вселенський патріарх відправив до Києва своїх екзархів (представників) для підготовки із надання Томосу про автокефалію для України.

Про це повідомляє Zaxid.net з посилання на заяву голови відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату, митрополита Волоколамський Іларіона.

Він назвав «підлими» дії Константинополя щодо відрядження до Києва​ своїх екзархів (представників) для підготовки до надання православній церкві в Україні автокефалії.

Іларіон заявив, що діалогу наразі вже немає, є лише монолог Константинополя, тож «засоби церковної дипломатії сьогодні вичерпано». За його словами, РПЦ вже розглядає заходи, які церква може вжити у відповідь на такі кроки Вселенського патріарха Варфоломія. Але таке «нахабне і цинічне втручання в справи іншої помісної церкви» може призвести до розколу вселенського православ'я, зазначив Іларіон.

«Якщо Константинополь доведе до кінця свій підступний план надання автокефалії. Що це буде означати? Це буде означати, що автокефалію отримає якась група розкольників. Канонічна церква цю автокефалію не прийме. Ми в російській церкві цю автокефалію не визнаємо. Нам не залишиться нічого, крім як розірвати спілкування з Константинополем», – заявив він.

«А це означає, що Константинопольський патріарх вже не матиме ніякого права називатися, як він зараз себе іменує, главою 300-мільйонного православного населення планети. Принаймні, половина цього населення його не буде взагалі визнавати. По суті справи, своїми діями він розколе все світове православ’я», – резюмував Іларіон.

Проте, як пише релійна оглядачка Катерина Щоткіна у газеті «Дзеркало тижня», «Україна для РПЦ — це насамперед кількісний показник. Це те, що робить РПЦ найбільшою православною церквою світу й формально виправдовує претензії Московського патріарха на першість у православному світі — не за традицією, але «за фактом». Згідно з її твердженням, втрата України саме для патріарха Московського може виявитися катастрофою.

Нагадаємо, Вселенський патріарх Варфоломій зустрівся із очільником РПЦ Кірілом на Фанарі. Російська делегація після зустрічі була дуже стримана в коментарях, жодного разу не згадавши перспективу надання Томосу, заявила про те, що в Україні є каннічна церква, підпорядкована РПЦ, а також дуже швидко, не чекаючи спільної трапези, відбула назад до Москви.

Згодом Собор Константинопольської церкви прийняв рішення, що Константинопольський патріархат не потребує дозволів інших православних церков на надання автокефалії на своїй канонічній території, до якої вони відносять територію України, спадкоємицю православ’я часів Київської Русі.

Як повідомляла "УМ", Вселенський патріарх Варфоломій призначив своїх екзархів архієпископа Даніїла та єпископа Іларіона із  США та Канади, вони є членами української діаспори.