У зоопарку Черкас створюють експозицію копитних за 50 мільйонів гривень

12.09.2018
У Черкаському зоопарку розпочалися роботи зi створення експозиції копитних. Його будівництво обійдеться у майже 50 мільйонів гривень. Такі спонсорські кошти виділила відома кондитерська корпорація.
 
«Ми вже розпочали демонтаж старих вольєрів, знесли всі кам’яні споруди та огорожі й незабаром розпочнемо зводити відкриті вольєри, площа яких становитиме понад 4 тисячi квадратних метрів, а водойми — понад 300 квадратних метрів», — розповідає «Україні молодій» Євгеній Ван, директор Черкаського зоопарку.
 
Після повної реконструкції вольєрів, а це не лише збільшення площі та конфігурації, а й зміна рельєфу, тут поселять п’ять видів тварин лісової та лісостепової кліматичних зон України: благородного та плямистого оленів, косулю, лань та зубра. «Загальна кількість тварин може збільшитися, якщо ми знайдемо пару для зубра», — уточнює Євгеній Леонідович.
 
Директор зоосаду наголошує, що нове житло для диких тварин буде максимально наближене до природного середовища.
 
Тут не буде окремих кліток і тварини матимуть змогу вільно мігрувати у просторі, а відвідувачі спостерігатимуть за ними, не втручаючись у їхнє існування, як це є в усіх зоопарках світу.
 
До речі, як повідомляють у доброчинній кондитерській корпорації, проект модернізації Черкаського зоопарку стартував у 2016 році, аби створити комфортні умови для проживання тварин та зробити зоосад доступнішим для відвідувачів.
 
У квітні 2017 року у зоопарку відкрили експозицію з хижими тваринами «Земля вовків і ведмедів»— без кліток і ґрат, iз відкритими водоймами, зимовими приміщеннями та оглядовим майданчиком, що дозволяє відвідувачам зануритися у світ дикої природи. У процесі проектування нової експозиції покладалися на досвід сучасних європейських зоопарків.
 
Наразі загальна площа відкритих вольєрів становить 2272 м, водойм — 500 м. Експозиційні вольєри розраховані на двох ведмедів, кількох вовків та видр. 
 
У рамках цього проекту модернізовано й загальну інфраструктуру звіринця. Тут побудовали котельню, дві лабораторії для спостереження за тваринами, приміщення відеоспостереження та приміщення обслуговування тварин.
 
Також побудували новий охоронний пункт, два гаражі для автомобілів зоопарку. Для відвідувачів передбачено нові санвузли, зокрема для людей з обмеженими можливостями.
 
Діти можуть розважатися на майданчику з лабіринтами, що імітують нори тварин у зелених пагорбах. По периметру майданчика розташована відпочинкова зона. Бюджет проекту «Земля вовків і ведмедів» склав 20,5 млн. грн.