На окупованому Донбасі вибори проводити не можна — спецпосланець Держдепу США

14.09.2018
На окупованому Донбасі вибори проводити не можна — спецпосланець Держдепу США

«Вибори» під дулами автоматів у «ДНР» планують провести у листопаді, досвід такої «демократії» сепаратисти вже мають.

До Києва прибув із візитом спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер.
 
Напередодні він написав на своїй сторінці у «Твіттері»: «Цього тижня я їду в Київ для проведення зустрічей, спрямованих на забезпечення миру в Україні».
 
Він також повідомив, що має намір виступити з доповіддю на щорічній конференції «Ялтинська європейська стратегія», яка триватиме в столиці України 13-15 вересня.
 
Перед початком візиту «Німецькій хвилі» вдалося по­спілкуватися з представником Держдепу США. 
 
В інтерв’ю пан Волкер зазначав, що «російська сторона не готова рухатись» у напрямі вирішення конфлікту на Донбасі.
 
«За останні кілька років вони особливо нічого не зробили для настання миру та безпеки. І вони продовжують звинувачувати в цьому Україну. Пам’ятаймо, що цей конфлікт відбувається на території України. Це не Україна прийшла у Росію, а Росія перебуває на українській території», — наголосив Курт Волкер.
 
Також він не бачить жодного бажання з боку Росії щось змінювати найближчим часом. Кремль, судячи з усього, вирішив дочекатися результатів виборів, що відбудуться в Україні наступного року.
 
«Думаю, що росіяни, вочевидь, вирішили наразі не докладати жодних зусиль задля досягнення миру, а, радше, вичікувати результатів виборів в Україні наступного року. І як результат — нічого нового ми не бачимо, тільки звинувачення інших та вихід із переговорів», — зазначив спецпредставник. 
 
У день приїзду до Києва Курта Волкера Державний департамент США розповсюдив заяву, в якій засудив намір провести «вибори» у так званих «ДНР» та «ЛНР».
 
«Враховуючи те, що Російська Федерація продовжує контролювати ці території, справжні вибори тут немислимі й грубо порушують зобов’язання Росії, відповідно до Мінських угод», — йдеться у заяві.
 
Державний департамент Сполучених Штатів наголошує: впроваджуючи «фальшиві процедури, Росія ще раз демонструє своє нехтування міжнародними нормами та підриває зусилля, спрямовані на досягнення миру на сході України». Нагадаємо, «вибори» у самопроголошеній «ДНР» планують влаштувати в листопаді 2018 року.
 
«У регіоні, де відсутні базові умови безпеки, вибори проводити не можна, — прокоментував позицію своєї країни Курт Волкер. — Крім того, цим утворенням — так званим «народним республікам» у Донецьку та Луганську — за Мінськими угодами місця немає. Немає їм і місця в конституційному порядку України. І якщо йти за логікою Мінських угод та логікою повернення цієї території під контроль України, то ці утворення мають зникнути. Тож проведення виборів — нелегітимне не лише з огляду на безпекову ситуацію, але також і тому, що це утворення, які не мали б існувати. Коли там буде гарантована безпека, тоді й мають проводитися вибори мерів, обласних адміністрацій тощо». 
 
Водночас Курт Волкер додав, що Сполучені Штати «готові продовжувати допомагати Україні посилювати її можливості захисту».
 
Адже, за його словами, присутність російських сил, тривалий конфлікт створили величезні труднощі для мільйонів людей.
 
Загинула не одна особа, а понад 10 тисяч, півтора мільйона внутрішньо переміщених осіб. А ті, хто залишився, потерпають від масштабних гуманітарних наслідків цього конфлікту, наголосив представник Держдепу США.
 
«Протягом приблизно останнього року наших дипломатичних зусиль, навіть попри те, що Росія відмовляється узагалі рухатися з місця, ми чітко визначили її відповідальність за конфлікт, — додав Курт Волкер. — Ми збільшили санкції, збільшили нашу підтримку Україні, і усе це ми зробили разом, як трансатлантична спільнота із близькою координацією з Францією та Німеччиною, які очолюють «Нормандський формат», а також із Канадою, Сполученим Королівством, Швецією та багатьма іншими країнами».