У Південній Африці знайшли найдавніший в історії людства малюнок

16:59, 14.09.2018
У Південній Африці знайшли найдавніший в історії людства малюнок

Найстаріший малюнок у світі перевертає уявлення про культурний розвиток Homo sapiens (фото: Craig Foster)

У печері Південної Авфрики знайшли найдавніший у світі малюнок, він якого оцінюють у 73 тисячі років.

Про це повідомляє Новое время.

Малюнок був зроблений охрою на скелі з кременю в печері Бломбос, в 300 кілометрах на захід від Кейптауна.

Візерунок складається з шести вертикально орієнтованих ліній, що перетинаються під кутом трьома злегка вигнутими лініями. На думку вчених, зображення нагадує знак хештега.

За оцінками дослідників з Норвегії і ПАР, цьому малюнку 73 000 років, тобто він старше відомих абстрактних і образних малюнків людей з Африки, Європи і Південно-Східної Азії, принаймні, на 30 000 років. Зокрема, він старше печерних картин в Ель-Кастільо в Іспанії і Шові у Франції, які до нинішнього часу вважалися найдавнішими формами печерного мистецтва.

"Це безперечно абстрактний дизайн, він майже напевно мав якесь значення для творця і, ймовірно, був частиною загальної символічної системи, що розуміється іншими людьми в цій групі. Це також свідчить про здатність ранніх людей зберігати інформацію", - сказав Крістофер Хеншілвуд, професор норвезького університету в Бергені.

Хеншілвуд додав, що перекреслені візерунки були знайдені на шматках охри і в інших місцях, що вказує на здатність наших ранніх предків відтворювати графічні малюнки з різними прийомами.

"Це відкриття змінює наше розуміння Homo sapiens в Африці. Вони були по-справжньому сучасні: вони вели себе так само, як і ми. Вони змогли створити і використовувати символічну матеріальну культуру, щоб опосередкувати поведінку, як і зараз", - додав він.

За словами Хеншілвуда, раніше вважалося, що здатність і бажання себе прикрашати і спілкуватися за допомогою символів з'явилися у людей значно пізніше після того, як вони покинули Африку. "Наша знахідка доводить, що це не так", - говорить він.

Як повідомляла "УМ", у Єгипті знайшли сир віком 3 200 років.