Журналіст Олександр Гороховський затриманий у Казахстані за «семінар про Україну»

19:00, 16.09.2018
Журналіст Олександр Гороховський затриманий у Казахстані за «семінар про Україну»

Олександр Гороховський (фото: irrp.org.ua)

У Казахстані в українського журналіста Олександра Гороховського поліція вилучила міграційну карту і пред'явила звинувачення в незаконній трудовій діяльності на території країни.
 
Як пише Factcheck.kz, 15 вересня близько 12:00 в Уральську поліція перервала тренінг з фактчеку, що проводився в рамках "Школи журналістики" Лукпана Ахмедьярова за участю українського журналіста Гороховського.
 
Журналісту вручили повістку в суд на понеділок, 17 вересня.
 
Як пише видання, український консул уже зв'язався з Олександром, йому призначено адвоката.
 
Як повідомив Ахмедьяров у Facebook, за словами дільничного співробітника поліції, Гороховського затримали через заяву Талгата Катауова, який подзвонив у поліцію і повідомив "про те, що тут проводиться семінар про Україну".
 

Прес-секретар посольства України в Казахстані Ірина Блащук у коментарі "Українській правді" повідомила, що посольство перебуває на зв'язку з Ахмедьяровим та Гороховським.
 
Також на контакті з журналістом перебуває український консул Іван Алмаші.
 
Блащук підтвердила, що місцевою поліцією щодо Гороховського складений протокол за незаєстровану трудову діяльність. Суд призначений на понеділок, на 14:00.
 
"Найбільша міра покарання за цією статтею - адміністративний штраф", - додала вона.
 
Олександр Гороховський - головний редактор проекту "Без брехнi", автор практичного посібника з фактчеку.
 
Лукпан Ахмедьяров - головний редактор незалежного тижневика Казахстану "Уральський тиждень". У 2012 році отримав премію Пітера Маклера, що присуджується міжнародною організацією "Репортери без кордонів".
 
Фактчек (скорочено від фактчекінг, англ. fact checking) - перевірка достовірності відомостей в засобах масової інформації до або після їх публікації.