У Москві та Пітері мітинги проти пенсійної реформи завершилися затриманням 16 людей (фото, відео)

09:23, 17.09.2018
У Москві та Пітері мітинги проти пенсійної реформи завершилися затриманням 16 людей (фото, відео)

У Москві затримали щонайменше десяти учасників акції, серед них двоє неповнолітніх (фото: Твіттер)

У Москві та Санкт-Петербурзі пройшли акції "Безстроковий протест", учасники якої виступають проти пенсійної реформи.
 
Як повідомляє "ОВС-Інфо", в парку "Гірка" в Москві, де проходила акція, затримали щонайменше десяти її учасників, серед них двоє неповнолітніх.
 
Затриманих доставили в ОВС по Басманного району. До парку приїжджав ще один автобус, в якому також можуть перебувати затримані.
 
Серед затриманих - Євген Соловйов, В'ячеслав Корвіцкій, Артемій Тудаков, Поліна Созонова, Захар Сидоров, Роман Прошян, Микола Дубінін, Андрій Дудін. 
 
Ще двоє людей відмовилися назвати своїм імена.
 
Деяких затриманих сфотографували у відділенні поліції, взяли у них відбитки пальців і відпустили без складання протоколів.
 
 
У Москві "безстроковий протест" почався 10 вересня - наступного дня після акції проти підвищення пенсійного віку. Учасники акції вимагали скасування пенсійної реформи, відставки уряду і президента, а також розпуску Роскомнагляду.
 
Учасників акції вже кілька разів затримували співробітники поліції, але потім відпускали без складання протоколів.
 
16 вересня "Безстроковий протест" також відбувся у Петербурзі. В управлінні МВС Петербурга чисельність акції оцінили приблизно в 500 осіб. На початку акції "Фонтанка" повідомляла, що зібралося близько тисячі осіб.
 
Акцію планували провести на площі Леніна, але з 6 вересня і до кінця місяця площу закрили для ремонту труби 1917 року прокладки, яку прорвало. 
 
 
Поліцейські намагалися відвести в автозак активну жінку, натовп її відбив під вигуки "Відпускай!" Потім жінку забрали на "швидкій".
 
За даними правозахисту "Відкритої Росії" у Петербурзі, на акції затримали 4 осіб і всіх відпустили без складання протоколів. Ще одного протестувальника повалили на землю і травмували голову, його забрала швидка допомога, пише "Дождь".
 
  
 
9 вересня під час акцій проти пенсійної реформи, які відбулися у багатьох містах Росії, поліція затримала понад тисячу осіб. 
 
Також було затримано учасника групи Pussy Riot і видавця "Медіазони" Петра Верзілова: його заарештували на виході з під'їзду власного будинку.
 
Після кількох днів у СІЗО у Верзілова різко погіршився стан здоров'я: у нього почав зникати зір, а потім й мова та здатність пересуватися. Родичі Верзілова упевнені, що це ознаки отруєння. У реанімації, куди його доправили, він перебував без свідомості.
 
15 вересня видавця доправили на лікування до Німеччини.
 
Як відомо, 16 червня російський уряд вніс до Держдуми законопроект про пенсійну реформу. Згідно з документом, пенсійний вік підвищиться для чоловіків до 65 років до 2028 року, для жінок - до 63 років до 2034 року. 19 липня закон був прийнятий в першому читанні.
 
На тлі обвалу електорального рейтингу через вкрай непопулярний проект реформи президент Росії Володимир Путін 29 серпня виступив з телезверненням до росіянам, озвучивши деякі пом'якшення до реформи.
 
Однак пропозиції Путіна не дали очікуваного ефекту і 9 вересня тисячі людей по всій Росії вийшли на протести проти збільшення пенсійного віку.