У Харкові єдину в Україні таксу-рятувальницю урочисто відправили на заслужений відпочинок

19.09.2018
У Харкові єдину в Україні таксу-рятувальницю урочисто відправили на заслужений відпочинок

«Пенсія» Крісу забезпечена пожиттєво. (Фото з мережі «Фейсбук»)

Харківські рятувальники не без жалю провели на пенсію свого най­креативнішого «співробітника» — 10-річного собаку Кріса, який спеціалізувався на пошуку людей під завалами.
 
 
Останнім його рейдом став будинок, де недавно вибухнув газ. З допомогою кмітливого «пошуковця» вдалося встановити, що всі потерпілі встигли вийти на вулицю й їхньому життю більше нічого не загрожує. 
 
До навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС Кріс потрапив випадково, адже собаки цієї породи, на відміну від вівчарок та лабрадорів-ретриверів, через структуру тіла не придатні для такої роботи.
 
Але допоміг, як не дивно, складний характер пса. Аби привити домашньому улюбленцю правильну поведінку, його господар Сергій Лухін повів Кріса до кінологів.
 
«Ми пішли на дресирувальний майданчик, і з’ясувалося, що там діє організація, яка займається пошуково-рятувальною службою на волонтерських засадах, — каже пан Сергій. — Ми стали відвідувати ті заняття». 
 
А вже через кілька років, після багатьох успішних конкурсів, такса з господарем офіційно почали працювати у Державній службі з над­звичайних ситуацій.
 
Господар собаки повідомив, що кличку своєму підопічному дав невипадково — через хвилястий хвіст, який дуже подібний за формою до малайзійського кинджала з однойменною назвою. Бійцівський характер Кріса не раз давав привід упевнитися в правильності такого вибору. 
 
Свого «колегу» рятувальники провели на пенсію через поважний вік. Як і належить службовцю, він пожиттєво отримуватиме спеціальну грошову допомогу.