У Дніпрі закривають каральну психлікарню, де катували ще Леоніда Плюща

11:05, 19.09.2018
У Дніпрі закривають каральну психлікарню, де катували ще Леоніда Плюща

Психлікарню "прославила" французька газета "Юманіте", коли опублікувала замітку про правозахисника Леоніда Плюща, якого в 1973 році помістили туди насильно та катували психотропними речовинами (фото: ТСН)

Міністерство охорони здоров’я реорганізовує "Українську психіатричну лікарню з суворим режимом" у Дніпрі, де за радянських часів застосовували каральну психіатрію, а донедавна фактично катували пацієнтів. 
 
Про це повідомила прес-служба міністерства.
 
За даними прес-служби, у відповідності до оновлених вимог Закону "Про психіатричну допомогу" пацієнтів згаданого закладу переведуть до психіатричних лікарень, розташованих ближче до місця їхнього проживання. А сам медзаклад приєднається до Центру психічного здоров’я як окремий структурний підрозділ.
 
Психіатрична лікарня з’явилась у Дніпрі в 60-х роках минулого сторіччя. Відомою на весь світ вона стала, коли французька газета "Юманіте" опублікувала замітку про правозахисника Леоніда Плюща, якого в 1973 році помістили туди насильно та катували психотропними речовинами.
 
"Під час побачення з дружиною Плющ говорить насилу, із зупинками, в очах у нього туга, він задихається, корчиться в судомах. Попереджає, що листи писати не в змозі. І просить завчасно закінчити побачення. Протягом двох з половиною років Плюща "лікували" (хочеться сказати - труїли) навпереміну галоперидолом, інсуліном у щораз більшому дозуванні, трифтазином - у таблетках і в ін'єкціях, комплексно - інсуліном і трифтазином, знову великими дозами трифтазина. Після уколів інсуліну (чекаючи, мабуть, інсулінового шоку і судом) Плюща на чотири години прив'язували до ліжка", - згадував його сучасник Леонард Терновський.
 
Методи "лікування" в закладі були різними: під шкіру пацієнтам вводили газоподібний кисень - таким чином лікували від нарко- та алкозалежності, кололи аміназин, який призводив до цирозу печінки та втрати пам’яті, а також галоперидол, від якого все тіло зводило судомами.
 
У 90-х роках до лікарні почали привозити пацієнтів, які скоїли тяжкі злочини, або тих, які перебували в стані неосудності. Їхні родичі неодноразово розповідали про жорстокі умови тримання.
 
У 2014 році одне з українських видань опублікувало інтерв’ю з Геннадієм Співаком - він два роки був на примусовому лікуванні та єдиний з пацієнтів, який вийшов з лікарні.
 
"Запитувати ні про що не можна і тим більше відстоювати свою думку - за це відразу отримуєш додаткове лікування уколами чи таблетками. Хворий не має права навіть сходити в туалет не за розкладом, а коли йому цього хочеться. Пам'ятаю, хлопець із сусідньої палати одного разу засміявся над чиїмсь жартом під час щоденного обходу. За це завідувачка призначила курс найсильніших седативних препаратів. Коли він через тиждень почав благати про зменшення дозування, його, навпаки, збільшили. Ще один пацієнт якось відмовився від обіду. Це не дивно, з огляду на те, чим там годували. Крім прогірклої каші і несмачного супу, схожого на слиз, траплялися і "делікатеси": наприклад, хрящі, кістки і навіть вії свиней. Так ось, за непослух охоронці так сильно побили пацієнта, в основному по вухах, що пробили барабанні перетинки", - згадував він про умови тримання.
 
За його словами, пацієнти лікарні помирали від доз препаратів, які їм прописували лікарі. Також керівництво вимагало від них писати заяви про відмову їздити до суду, де розглядали питання щодо продовження "лікування".
 
Минулого року на лікарню звернула увагу виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Комісія відомства відвідала заклад та виявила там докази застосування до пацієнтів за часів СРСР "каральної психіатрії".
 
"Сьогодні комісія знайшла архів, який має пролити світло на те, яку категорію людей сюди відправляли - дисиденти, інакодумці, "критикани влади", які діагнози їм ставили? В яких умовах вони перебували? Яке отримували "лікування"? Всю цю інформацію містять медичні картки пацієнтів, які збереглися. Ми опечатали архівні матеріали, вимагатимемо присвоєння їм статусу Національного архівного фонду України", - написала у Facebook чиновниця.
 
На лікарню суворого режиму звертала увагу й Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська. Вона попросила генпрокурора Юрія Луценка ініціювати досудове розслідування злочинів, які скоїли у стінах закладу.
 
10 червня цього року запрацював Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги", який значно розширив права пацієнтів у психіатричних закладах. Зокрема, у документі прописано, що примусові заходи медичного характеру (не пов’язані з позбавленням волі), мають застосовуватися в закладі з надання психіатричної допомоги в межах адміністративно-територіальної одиниці проживання особи, за її бажанням. Це означає, що тепер тримати 655 пацієнтів у лікарні незаконно, а тому їх переведуть до інших закладів. 
 
За словами чиновників, 12 лікарень по всій Україні вже зголосилися на це. Першими переведуть пацієнтів із Дніпровської області - у Дніпровську обласну психіатричну лікарню.
 
Нагадаємо, рік тому "УМ" писала, що в психлікарні в Дніпрі знайдені архівні матеріали, які свідчать про "каральну психіатрію" часів СРСР. "Психіатричне насильство застосовувалося для придушення вільної протилежної ідеї і філософії в СССР, і це робилося нишком, щоб ізолювати від суспільства дисидентів, налякати і позбавити надії однодумців дисидентів та придушити протистояння совєтській системі", - написала тоді у Фейсбуку Уляна Супрун.