Указ Порошенка про припинення дружби з Росією набув чинності

11:39, 19.09.2018
Указ Порошенка про припинення дружби з Росією набув чинності

Указ президента України Петра Порошенка, який вводить в дію рішення РНБО про припинення договору про дружбу між Україною і Росією вступив в силу.
 
Відповідний указ опублікували 19 вересня в "Урядовому кур'єрі".
 
Згідно з документом, підписаним Порошенком 17 вересня, він вступає в силу з дня його опублікування.
 
Зокрема, припиняється дія Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією, підписаного 31 травня 1997 року.
 
Згідно з указом президента, тепер Міністерство закордонних справ України має заявити Росії про бажання України припинити дію цього договору та внести на розгляд Порошенку проект закону про припинення дії угоди.
 
Також МЗС має поінформувати Організацію Об’єднаних Націй, Організацію з безпеки та співробітництва в Європі, інші міжнародні організації про бажання України припинити дію договору про дружбу з РФ та підстави припинення.
 
За словами представника президента у Верхній Раді Ірини Луценко, до 30 вересня Росію буде поінформовано про це нотою МЗС, а Порошенко внесе у Верховну Раду відповідний законопроект.
 
Як відомо, договір про дружбу між Україною та РФ було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Він набув чинності 1 квітня 1999 року.
 
 
Таким чином формально договір буде діяти до квітня 2019 року.
 
Дія договору автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.
 
Згідно з договором, між Україною і Російською Федерацією закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці іншої сторони.