Щоб ніякої залежності: норвежець розробив «мобілку» нового покоління

21.09.2018
Щоб ніякої залежності: норвежець розробив «мобілку» нового покоління

Новітні телефони: дзвінки і більше нічого... (Фото з сайта bbc.com.)

Вважаєте кнопкові телефони печерним віком? А дарма. Ці примітивні пристрої для мобільного зв’язку, призначені лише для телефонних дзвінків і СМС, знову повернуться!
 
І це не крок у минуле, а величезний стрибок у майбутнє — здорове майбутнє людства, наголошує у своєму матеріалі Бі-Бі-Сі. 
 
Ще 2008 року норвезький підприємець Петтер Небі та його пасербиця усвідомили, що причиною їхніх складних стосунків стали смартфони. Весь час, який вони проводили разом, вони були втуплені в екрани своїх телефонів.
 
Це була залежність, яку батько та дочка ніяк не могли подолати. Небі кілька років обмірковував, як подолати смартфонозалежність, і врешті-решт розробив... новий телефон.
 
Пристрій мав сприяти здоровій поведінці, тобто максимально зменшити користування смартфоном. Так було створено компанію Punkt.
 
Сьогодні Punkt є одним із групи стартапів, які намагаються повернути сучасним технологіям «людське обличчя». Іншими словами, позбавити користувачів смартфонової залежності та тривоги, яку вона несе з собою.
 
Пристрої, які розробляють  Punkt та схожі компанії, дозволяють лише робити телефонні дзвінки і майже не мають інших функцій (або їх зовсім мало), наприклад, будильника, календаря та Bluetooth i функції СМС).
 
Задоволені власники розповідають, що нарешті відчули свободу, якої не мали, відколи айфон зрісся з їхньою долонею. Прихильники нового покоління пристроїв переконані: максимально спрощені «мобілки» — це технологічний порятунок.
 
Невпинні сповіщення смартфона змушують людей щохвилини хапатися за нього. А коли людина протягом тривалого часу реагує на постійні стимули, формується залежність.
 
«Полегшені» ж телефони практично не відображають сповіщень, окрім вхідного дзвінка чи СМС, і тому власники поступово відучуються торкатися їх. Згодом це змінює поведінку користувача.
 
На думку медіатеоретика Дугласа Рашкоффа, розробники таких телефонів, безперечно, рухаються в правильному напрямку.
 
«Прагнення меншого, вміння сказати «цього достатньо» є цілком здоровим», — вважає Рашкофф.
 
Він також зазначає, що наразі користувачі смартфонів досягли критичного рівня інформаційного перевантаження. За підрахунками фахівців, ми торкаємось наших смартфонів приблизно 2 тис. 617 разів на добу.
 
Телефоном ми зайняті не тільки на роботі, а й у транспорті, під час їжі, перед сном і навіть у туалеті — словом, кожну вільну хвилину! А оскільки телефони старого типу видають набагато менше сповіщень і повідомлень, користувачі поступово відвикають від постійного зазирання в них.
 
«Люди згодом усвідомлюють, що така постійна присутність онлайн позбавляє їх чогось важливого, вони відчувають, що приносять у жертву технологіям своє справжнє життя», — пояснює Рашкофф. І заміна смартфону простим телефоном є чудовим способом розірвати це замкнене коло. 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Німеччині відбулася спеціальна акція поліції, під час якої охоронці порядку зупиняли водіїв, велосипедистів та пішоходів iз телефонами, повідомляє «Німецька хвиля».
 
Так німецька поліція хоче привернути увагу до проблеми, внаслідок якої почастішала кількість дорожньо-транспортних пригод.
 
Дані європейських країн та дослідження в світі показують, що неуважність (зокрема, ґаджети та гучна музика) спричиняє більше половини нещасних випадків на дорозі, і ця частка збільшується.
 
Акція стала першою із запланованих щорічних днів дорожньої безпеки у ФРН. Порушникам, окрім визначеного законом штрафу, в цей день також виписуватимуть попередження і проводитимуть роз’яснювальну роботу.