«Преса України» безкоштовно відмовилася від 6 гектарів біля Шулявської під забудову

13:25, 21.09.2018
На ділянці біля станції метро "Шулявська", постійним користувачем якої є Державне видавництво "Преса України" Державного управління справами президента України, збудують житловий комплекс. 
 
Про це свідчать дані Детального плану території (ДПТ), затвердженого 20 грудня 2017 року.
 
За даними держкадастру, за адресою проспект Перемоги, 50 є три ділянки загальною площею 6,87 га. 
 
Усі вони є державною власністю і перебувають у постійному користуванні ДВ "Преса України", пишуть "Наші гроші".
 
У 2016 році "Преса України" видала лист щодо розміщення на її ділянці житлово-офісного комплексу. Вона ж має стати замовником будівництва.
 
Якби Держуправління справами продала забудовникам ці 6,87 га хоча б по 50 тисяч доларів за сотку, то держава б отримала за цю землю 34,35 мільйона доларів, або майже 1 мільярд гривень по курсу, зазначають "Наші гроші".
 
Відповідно до ДПТ, ділянку по проспекту Перемоги, 50 виведуть з категорії промислових територій та переведуть до категорії житлової багатоповерхової забудови. 
 
У житловому комплексі запроектовано торговельний центр, підземні паркінги, початкова школа на 220 учнів та дитсадок на 160 дітей.
 
Наразі на цій території знаходиться ряд капітальних будівель та споруд різної поверховості, різного призначення (інженерні, технологічні, комунальні, адміністративні). Замовник ("Преса України") планує зберегти адмінкорпус. 
Нагадаємо, що приміщення в будівлі "Преси України" на Шулявці розглядається під розміщення Державного бюро розслідувань.
 
Решту корпусів "планується демонтувати у зв’язку з тим, що основні виробничі та складські потужності видавництва розміщені в Києві на ділянці по вул. Героїв Космосу, 6 та 8а".
 
"Наші гроші" звернули увагу, що поруч із ділянками "Преси України" біля входу до станції метро "Шулявська" розташована ділянка площею 0,31 га. 
 
Цю ділянку Київрада спочатку передала в оренду, а потім продала ТОВ "Рінко" у 2004 році за 2,5 млн грн. Згодом у 2007 році Київрада скасувала ці рішення. Але фірма повертати ділянку не збиралася - у тому ж 2007 році "Рінко" внесло 0,31 га у статутний фонд ТОВ "Шулявська", яке потім через суд добилося визнання за ним права власності на ділянку. 
 
У червні цього року право забудови цієї ділянки 0,31 га отримав "Житлово-будівельний кооператив "Ексон Прем’єр Шулявська", створений у квітні 2017-го. Його засновниками значаться Іван Влад із Закарпаття, Йозеф Московіч з Ірпеня і фірма "Ексон Груп" (Делавер, США).
 
Засновником ТОВ "Шулявка" є Віктор Слюсар, підписантом - Сергій Перекрест. Вони ж є засновниками ТОВ "Рінко".
 
Як відомо, територія вздовж вулиць Довженка та Дегтярівською за сучасним станом входить до складу згаданого промислового району № 5. 
 
Як вказується у ДПТ, на сьогодні ряд промислових об’єктів не працюють, серед інших - виробництво ТОВ "Пластмаш" по вул. І.Шевцова, ВАТ "Поліграф книга", Державне видавництво "Преса України" по проспекту Перемоги, автобаза СБУ по вулиці Шамрила.